În Republica Moldova ar putea fi create complete din judecători specializaţi în examinarea dosarelor de corupţie, în locul unei Curţi Anticorupţie, aşa cum propunea anterior Preşedinţia. Este decizia comună a reprezentanţilor Parlamentului, a celor din justiţie şi a unor experţi, care au organizat consultări publice cu privire la amendamentul proiectului ce ţine de crearea unei Curţi Anticorupţie. Proiectul ar putea fi votat în ultima lectură până la sfârşitul anului.
Reprezentanţii instanţelor judecătoreşti au propus ca la Judecătoria Chişinău să fie numiţi 15 magistraţi specializaţi în examinarea dosarelor legate de corupţie. Anterior, CSM a mai numit în aceeaşi instanţă alţi şase judecători. Fiecare magistrat are în gestiune câte 50 de cauze penale legate de coruperea şi finanţarea ilegală a partidelor politice.
LIVIA MITROFAN, preşedinte interimar, Judecătoria Chişinău: În cazul în care, prin lege, se va propune un salariu majorat judecătorilor specializaţi, asta va asigura un concurs mai competitiv, vor participa cei mai buni dintre cei mai buni. Respectiv şi judecătorii care sunt acum specializaţi pot accede la acest concurs, reeşind din faptul că vor avea garanţii suplimentare.
Alţi judecători specializați în cauze de corupţie vor fi numiţi la Curtea de Apel Chişinău şi la Curtea Supremă de Justiţie.
GHENADIE MÎRA, preşedintele interimar, Curtea de Apel Chişinău: Am propus două complete specializate anticorupţie, asta în condiţiile în care vom avea suplimniţi cel mult 30 de judecători la Curtea de Apel Chişinău. La moment suntem 25 de judecători, asta luând în considerare şi judecătorii care au fost transferaţi temporar.
Concursurile vor fi organizate de Consiliul Superior al Magistraturii, care va evalua candidaţii din punct de vedere etic şi al integrităţii. Cei care promovat vettingul nu vor mai fi nevoiţi să treacă evaluarea.
ION GUZUN, membru al CSM: Toţi judecătorii vor transmite într-un termen de o lună dosarele care se află indiferent de etapa lor, cu excepţia momentului de pronunţare a sentinţei. Ele vor fi luate de la zero. De aceea este important ca numărul suficient de judecători, reieşind din volumul care este, va asigura că aceste dosare se vor examina într-un termen restrâns.
Prin crearea completelor specializat, reprezentanţii Parlamentului îşi propun să accelereze examinarea dosarelor de corupţie, inclusiv a celei politice.
VERONICA ROŞCA, preşedinte, Comisia juridică, numiri şi imunităţi: Astfel de dosare nu sunt justificate de a fi tergiversate doi, trei, cinci, opt ani de zile, 10 ani. Asta deja a fost o palmă dată sistemului de instanţă din Republica Moldova. Ceea ce vrem să facem noi acum este să încurajăm acei judecători să îşi asume ca să ia decizii curajoase.
RADU MUDREAC, vicepreşedinte, Comisia juridică, numiri şi imunităţi: Proiectul iniţial şi cu ceea ce se discută astăzi sunt două lucruri diferite. Este prematur ca să spunem astăzi urmărire acestui proiect de lege.
Experţii în drept salută revizuirea conceptului acestui proiect.
IULIAN GROZA, directorul executiv, IPRE: În aşa formă cred că nivelul de eficienţă de examinare a cauzelor de corupţie de rezonanţă, cu siguranţă, va avea o dinamică mai bună. Iată dacă ne uităm la activitatea ultimului an sau nouă luni de activitate a judecătorilor specializaţi de la Judecătoria Chişinău deja există rezultate. Sunt peste 30 de cauze penale care au avansat în examinare.
Proiectul privind crearea unei Curţi Anticorupţie îi aparţine Preşedenţiei de la Chişinău. Acum două săptămâni, preşedintele Maia Sandu a cerut urgentarea implementării acestui proiect, pentru a avansa în examinarea dosarelor privind coruperea politică.