Actualitate

Îmbunătățirea sistemului de pregătire a viitorilor profesori, discutată la Forumul Național al Cadrelor Didactice

post-img
Dan Perciun

Reforma sistemului de pregătire a viitorilor profesori și educatori a fost discutată astăzi, în cadrul Forumului Național al Cadrelor Didactice. Evenimentul este organizat în perioada 14-16 august de către Ministerul Educației și Cercetării. Participanții au abordat cele mai avansate practici în domeniul formării cadrelor didactice din țara noastră, dar și din țări precum Estonia și Norvegia.

Prezentă la eveniment, Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a apreciat efortul cadrelor didactice de a face față schimbărilor constante din domeniul educației și i-a încurajat să exceleze zilnic. „Stimați parteneri pentru educație, dumneavoastră sunteți profesorii profesorilor. Putem spune că aveți o misiune de două ori mai complicată - să-i educați pe cei care, la rândul lor, vor educa elevii. Profesionalismul profesorilor nu este negociabil. Așa cum nu ne dorim niciodată să vedem chirurgi prost pregătiți operând copiii noștri. La fel, nu ne dorim să lăsăm pe mâna unor cadre didactice neprofesioniste educația lor. Copiii noștri merită o educație de calitate și ei au nevoie de dascăli bine pregătiți. Știu că munca dumneavoastră nu este ușoară, nu este ușor să îi motivezi pe cei mai buni și să ții pasul cu schimbările continue și rapide în toate domeniile”, a spus șefa statului. 

 

Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a ținut să mulțumească profesorilor pentru impactul pe care-l au în formarea tinerei generații. „Țin să vă mulțumesc pentru tot efortul depus pe parcursul anilor pentru a pregăti noi și noi generații de profesori. Rolul dumneavoastră în sistemul educațional este unul esențial. Dumneavoastră determinați calitatea actului educațional – absolvenții facultăților pedagogice sunt motorul schimbării în sistem, iar de valorile și competențele cu care ies de pe băncile facultății sau colegiului depinde într-o mare măsură cum va arăta această schimbare”, a punctat ministrul. 

 

Dan Perciun a reiterat reformele demarate în domeniul educației care au adus științele educației în topul preferințelor absolvenților de liceu care au note de 9 și 10. Astfel, au fost dublate bursele la pedagogie, în prezent acestea constituind 3460 de lei pentru ultimul an de studii. A fost majorată și indemnizația pentru tinerii specialiști - de la 120.000 lei la 200.000 lei. De asemenea, s-au investit peste 2,7 milioane euro în infrastructura a șase colegii pedagogice: „Alexei Mateevici” din Chișinău, „Mihai Eminescu” din Soroca, „Vasile Lupu” din Orhei, „Mihai Ciachir” din Comrat, „Ion Creangă” din Bălți, „Iulia Hașdeu” din Cahul.  De finanțare în valoare totală de 10.4 mln euro au beneficiat universitățile care au facultăți cu profil pedagogic. Alți peste 15 milioane de lei au fost investiți în formarea continuă și recalificarea profesorilor, prin programele „Investim în profesori” și „Investim în educatori”.

 

Totodată, MEC este în proces de revizuire a modalității de desfășurare a stagiilor de practică, urmând să fie consolidată o rețea de circa 100 de baze de practică pedagogică. 

 

„Este important să stabilim de comun acord o modalitate de evaluare a calității absolvenților facultăților și specialităților pedagogice. Fie prin colectarea sistematică și structurată a feedback-ului de la școli, de la însuși absolvenți, fie  prin alte instrumente care să ne permită creșterea calității. Totodată, urmează să pornim o discuție asupra planului cadru, a curriculumului pentru a ne asigura că standardele de calificare, de competență profesională a cadrelor și curriculumul sunt congruente. La fel de important este și cum predăm la pedagogie. Studenții învață meseria nu doar din teorie sau prin practica pedagogică, dar și prin observarea metodelor didactice ale propriilor profesori”, a mai spus Dan Perciun. 

 

Forumul Național al Cadrelor Didactice este organizat cu suportul INEL; Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie; UNICEF; Delegației Uniunii Europene; UNDP; Banca Mondială; PractNet (International Practitioners Partnership Network); Clasa Viitorului; Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter