Economic

Guvernatorul BNM: Provocarea următoare nu mai este inflația, ci ieșirea din recesiune

post-img
BNM

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, spune că în Republica Moldova inflația a avut o amplitudine mai mare, iar procesul inflaționist a pornit mai devreme, dar și s-a reușit oprirea lui mai rapid. Însă, dacă vine vorba despre ciclul economic, Moldova încă este în recesiune. De aceea, provocarea următoare nu mai este inflația, dar ieșirea din recesiune.

„Noi am intrat în aceste crize suprapuse cu o economie destul de mică și deschisă, cu multe vulnerabilități, în special pe domeniul energetic. Fiind vulnerabili și deschiși la șocuri, aceste șocuri repede s-au propagat în economie. Următorul lucru ce s-a întâmplat  e războiul. Noi avem, ca pondere în comerț, față de Ucraina, Belarus și Rusia probabil cea mai mare expunere în raport cu celelalte țări din regiune. Acest lucru ne-a afectat. Ucraina este în vecinătatea noastră imediată, noi avem foarte multe lanțuri de aprovizionare cu Ucraina, unele s-au rupt și au creat șocuri suplimentare, altele s-au restabilit. Toate aceste șocuri au venit simultan, ele s-au suprapus și s-au transformat într-un val inflaționist foarte puternic. Respectiv, ele s-au propagat mai devreme decât în Europa și cred că o să reușim și să ieșim mai repede. Dar precum am mai spus, rămâne provocarea cea mare – să ieșim din recesiune”, a declarat Octavian Armașu în cadrul podcastului „Dă sens banilor”, lansat de BNM.

Șeful BNM a precizat că șocul inflaționist a fost mare, iar în luna octombrie 2023 a ajuns la un vârf de peste 34%. Însă, pentru că BNM a reușit să tempereze procesele din runda a doua, inflația a început să se diminueze și acum este pe un trend descendent foarte ferm. Previziunile sunt că inflația va reveni în coridor în trimestrul IV al anului curent, iar politica monetară va fi orientată astfel încât să mențină inflația mai departe în acest coridor.

„Provocarea cea mare pe care o avem noi e că recesiunea este mai profundă decât ne-am așteptat. Respectiv, viteza cu care scade inflația este ceva mai rapidă decât prognoza anterioară, pe care am făcut-o la începutul anului. Și asta ne face să răspundem cu o relaxare mai devreme a politicii monetare, cu scopul de a susține recuperarea economică. Această scădere rapidă a inflației, mai rapidă decât ne-am așteptat, se explică prin acea recesiune adâncă pentru că cererea este foarte slabă și noi trebuie să o resuscităm. Deci facem ce putem cu ajutorul instrumentelor de politică monetară. Atât în perioada când crește inflația, cât și când scade inflația politica monetară nu poate face nimic decât poate îndrepta procesele în direcția potrivită”, explică Octavian Armașu.

În opinia sa, este foarte important ca politica monetară să fie susținută de politici fiscale adecvate. „Eu vorbesc despre politica fiscală contra-ciclică pentru că politica fiscală pro-ciclică doar agravează problemele. De asta noi permanent pledăm pentru un dialog permanent cu guvernul pentru a racorda aceste două politici și a atinge obiectivele ce țin nu doar de inflație, dar și de activitatea economică și de interesul cetățenilor”, a mai spus guvernatorul BNM.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter