Social

Catastrofă ecologică în raionul Sângerei. Tone de peşte mort, în stare de putrefacţie, plutesc pe un lac din comuna Pepeni

Catastrofă ecologică în raionul Sângerei. Tone de peşte mort, în stare de putrefacţie, plutesc pe un lac din comuna Pepeni

Catastrofă ecologică în raionul Sângerei. Tone de peşte mort, în stare de putrefacţie, plutesc pe un lac din comuna Pepeni. Pe lângă mirosul insuportabil pe care îl emană, oamenii se tem că peştii stricaţi pot răspândi şi unele boli. Localnicii cred că vinovat este agentul economic care are lacul în gestiune și îl seacă pentru a iriga terenurile agricole pe care le deține.

Tabloul de pe lacul din Pepeni este de-a dreptul sinistru. Din cauza peştelui stricat au de suferit atât natura înconjurătoare cât şi oamenii locului.

Pentru această situaţie, localnicii îl acuză pe agentul economic care a închiriat lacul. Ei afirmă că antreprenorul îl seacă intenţionat.

„Au supt toată apa din iaz. Ne-am adresat de mai multe ori la ecologia din Sîngerei, peste tot. S-a îngrămădit lumea, dar nu se rezolvă nimic. El își face mendrele lui. Primăvara aceasta am fost la pescuit, era apă, se vede câtă apă era. Nu a durat o lună, ei pompau noaptea apa, noi am venit la ora 5.00 și ei pompau apa din iaz”, ne-a declarat un localnic.

Primarul comunei i-a luat apărarea antreprenorului şi le-a declarat, telefonic, jurnaliștilor că nu poate interveni în soluționarea acestei probleme.

TELEFON OLEG ROTARU, primarul comunei Pepeni, raionul Sângerei: „Agentul economic deja de trei luni nu mai pompează apă. Din luna iunie nu mai pompează apă. Cu părere de rău, noi, administrația publică locală nu avem pârghii legale, nu putem face nimic. Poate interveni Apele Moldovei. Pământul aparține primăriei, digul aparține agentului economic și apa – Apele Moldovei”.

Iar reprezentanții Inspecției pentru Protecția Mediului din Sîngerei au declarat că secarea iazului are cauze… naturale.

ANATOLIE MOTRUC, inspector șef, Inspecția pentru Protecția Mediului, Sângerei: "Clar că situația este critică și este dureros, dar nu avem precipitații și izvoarele au secat. El are autorizație eliberată de Agenția de Mediu. Are dreptul să pompeze, dacă nu greșesc, 75 de mii de cuburi de apă, dar el nu a pompat această cantitate nici anul acesta, nici anul trecut. Ultima dată a pompat în luna mai și de atunci nu a mai făcut-o."

Agentul economic despre care localnicii spun că seacă intenționat lacul neagă acuzațiile. El a refuzat să stea de vorbă cu oamenii supăraţi şi nici nu le-a răspuns jurnaliştilor la telefon.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter