Extern

Războiul din Ucraina, criza energetică și situația economică din Europa sunt principalele teme abordate azi, la Praga, la o reuniune informală a Consiliului European

Războiul din Ucraina, criza energitică și situația economică din Europa sunt principalele teme abordate azi, la Praga, la o reuniune informală a Consiliului European

Războiul din Ucraina, criza energitică și situația economică din Europa - sunt principalele teme abordate azi, la Praga, la o reuniune informală a Consiliului European. Şefii de stat şi de guvern ai ţărilor Uniunii Europene se consultă asupra deciziilor pe care urmează să le ia peste două săptămâni la viitorul summit al Consiliului. Iar cele mai importante se referă la sprijinul oferit Ucrainei şi la răspunsul UE la agresiunea militară rusă.

Liderii UE au fost întâmpinaţi azi cu scandări ale manifestanţilor veniţi la Castelul Praga pentru a le cere şefilor de stat şi de guvern ai bloculuicomunitar să fie uniţi şi să sprijine Ucraina împotriva agresiunii ruse.

Liderii principalelor instituţii ale UE au remarcat înaintea reuniunii, că astăzi nu se vor lua decizii, însă consultările sunt importante pentru a conveni asupra răspunsului pe care trebuie să-l dea Europa la invazia rusă şi la anexarea ilegală a unor noi teritorii ale Ucrainei de către Moscova.

CHARLES MICHEL, președintele Consiliului European: „Astăzi avem un subiect important pe agendă, acesta desigur, e războiul din Ucraina. E important să rămânem uniți, hotărâţi să susţinem Ucraina cu sprijin financiar, cu sprijin politic, cu sprijin militar. De asemenea, este important să condamnă ferm agresiunea rusă. Nu vom recunoaște niciodată referendumurile și anexările ilegale”

ROBERTA METSOLA preşedintele Parlamentului European: „Ucraina are nevoie de arme grele și are nevoie de tancuri. Are nevoie de arme. Statele membre le pot oferi pe măsură ce Rusia își intensifică invazia și devine din ce în ce mai disperată. Trebuie să răspundem într-un mod proporțional pentru a ajuta Ucraina să câștige acest război”.

Liderii UE abordează azi şi alte probleme apărute din cauza războiului. Iar una dintre cele mai spinoase e cea energetică. Propunerea Comisiei Europene de a plafona preţul gazelor naturale pentru a opri scumpirea acestora întâmpină obstacole. Cincisprezece state ale UE acceptă limitarea prețului la gaz, dar nu sunt de acord cu privire la modul în care ar trebui făcut acest pas. Germania, Danemarca și Țările de Jos se opun oricărui plafon, fiind îngrijorate că asta ar îngreuna procesul de achiziţie a gazului de care au nevoie pentru a-și menține funcţionale economiile. Președintele Comisiei Europene şi-a exprimat însă speranţa că în urma discuțiilor de azi, liderii UE vor găsi formule de compromis

URSULA VON DER LEYEN preşedintele Comisiei Europene: „Am propus încă din martie să discutăm despre un plafon angro. La acea vreme, propunerea nu a fost susţinută, dar acum suntem mai bine pregătiți. Situația s-a schimbat și, prin urmare, statele membre sunt dispuse să discute acum limitele de preț. Am spus, unde și cum se vor discuta, așa că sunt încrezător că vom ajunge la o concluzie bună."

Consiliul European urmează să ia decizii privind răspunsul UE la agresiunea militară a Rusiei şi următorii paşi pe care trebuie să-i facă pentru a combate consecinţele războiului, la viitorul summit programat pe 20 şi 21 octombrie.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter