Expertul în domeniul securității din România, Iulian Fota, susține că președintele SUA, Donald Trump, a realizat că procesul de negocieri de pace dintre Ucraina și Rusia este extrem de dificil, dar, cu toate acestea, a subliniat el, se înregistrează schimburi importante de prizonieri.
„Faptul că avem totuși un proces diplomatic în desfășurare, cu mici succese, este de apreciat. Și, repet, doar administrația americană, doar Donald Trump, are atâta forță încât să îl convingă pe Vladimir Putin să ia în calcul varianta negociată de armistițiu, de încetarea focului, ca să nu meargă mai departe”, a opinat Iulian Fota în emisiunea „Impact Global” de la TVR Moldova.
Pe de altă parte, a semnalat expertul, să nu ne mire faptul că procesul merge greu, că este lent. „De altfel, președintele SUA, Donald Trump, a spus, după ce a înțeles dificultatea, că declarația despre terminarea războiului în 24 de ore a fost electorală. Cu toate acestea, el rămâne în continuare implicat și speră să obțină o înțelegere rezonabilă între cele două părți”, a spus Fota.
„Astăzi am văzut și la televizor schimbul de prizonieri, cifră impresionantă, câte 1.000 de fiecare parte. Deci, vedeți, sunt mici zone unde cele două state reușesc să ajungă la niște înțelegeri. Să avem în credere, ca pe o floare mică, să udăm acest efort pe care cele două țări îl fac și cu speranța că rușii vor deveni ceva mai rezonabil”, a adăugat el.
Pe 25 mai, Rusia și Ucraina au făcut un nou schimb de sute de prizonieri, a treia și ultima parte a unui schimb care a însemnat un rar moment de cooperare în contextul eforturilor eșuate de a ajunge la un armistițiu în război.
În timpul discuțiilor desfășurate la Istanbul la începutul lunii mai, prima întâlnire directă pentru pace dintre cele două părți după o lungă perioadă, Kievul și Moscova au convenit să facă schimb de câte 1.000 de prizonieri de război și civili.