Extern

Trimisul Papei Francisc pentru o mediere în războiul din Ucraina va fi interlocutor unic al preşedinţilor Putin şi Zelenski

post-img
Matteo Zuppi

Cardinalul italian Matteo Zuppi, pe care Papa Francisc l-a însărcinat să încerce o mediere pentru a pune capăt războiului pornit de Rusia în Ucraina, are o experienţă substanţială în astfel de acţiuni diplomatice şi va fi în noua sa misiune unicul interlocutor din partea Vaticanului cu preşedinţii rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, a declarat vineri secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, transmite agenţia EFE.

"Da, aceasta este însărcinarea, să se întâlnească cu cei doi şefi de stat", a declarat Parolin, răspunzând unei întrebări primite din partea presei în marja unei reuniuni desfăşurate la ambasada Italiei pe lângă Sfântul Scaun.

Cardinalul Matteo Zuppi, arhiepiscop de Bologna şi preşedinte al Confederaţiei Episcopale Italiene (CEI), a fost desemnat de suveranul pontif "să desfăşoare o misiune care să contribuie la reducerea tensiunilor în conflictul din Ucraina, în speranţa, niciodată abandonată de Sfântul Părinte, că aceasta ar putea iniţia procese de pace", a semnalat anterior Vaticanul.

Moscova şi-a manifestat vineri consideraţia faţă de iniţiativa Sfântului Scaun, adăugând însă că până în prezent nu are detalii despre un plan de pace al Vaticanului şi nici măcar nu au fost iniţiate de către acesta demersuri pentru o vizită a cardinalului Zuppi la Moscova, notează Agerpres.

Însă Zelenski s-a declarat împotriva unei medieri a Vaticanului, după ce a avut pe 13 mai o întrevedere cu Papa Francisc. Întrebat vineri despre această poziţie a preşedintelui ucrainean, Pietro Parolin a răspuns că Kievul "nu ar fi dispus la o mediere în sensul strict al termenului, dar această misiune nu are ca obiectiv imediat medierea, ci crearea unui climat favorabil avansării către o soluţie paşnică".

"Orice război se termină cu o negociere", a declarat pentru publicaţia Corriere della Sera cardinalul Matteo Zuppi, înainte ca Papa Francisc să-i încredinţeze oficial noua misiune. "Trebuie să menţinem toate canalele deschise, pentru a opri masacrul, altă cale nu există", a subliniat el. Născut în anul 1955, Matteo Zuppi a mai desfăşurat misiuni de mediere în Mozambic, Burundi şi Guatemala.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter