Social

Un marş mai puţin obişnuit a avut loc aseară, la Chişinău. Zeci de persoane au traversat o porţiune din centrul oraşului complet neiluminată

Un marş mai puţin obişnuit a avut loc aseară, la Chişinău. Zeci de persoane au traversat o porţiune din centrul oraşului complet neiluminată

Lipsa iluminatului stradal provoacă tragedii în trafic. Pentru a trage un semnal de alarmă, mai mulţi activişti s-au adunat, aseară, în centrul Chişinăului, îmbrăcaţi în veste reflectorizante şi cu pancarte în mâini, cu mesaje pentru autorităţi.

"Nu vin tare des pe această stradă dar am prietene care lucrează aici, merg foarte des pe această stradă şi sunt în solidaritate cu ele. La mine este un mesaj " La început a fost lumină" "Foarte important este ca să arătăm autorităţilor că ei trebuie să instaleze această iluminare adecvată şi vin astăzi cu această pancardă: Lumina pe străzi. Acesta este mesajul cu care eu vin." "Vrem mai multă iluminare pe străzi. Oraşul Chişinău a devenit periculos şi nu ne simţim în siguranţă. De aceea suntem aici."

Iniţiativa acţiunii îi aparţine asociaţiei "Laolaltă", iar mesajul transmis autorităţilor locale este lipsa de siguranţă a oamenilor în spaţiile publice neiluminate. Marşul a avut loc chiar în centrul Chişinăului, iar în zona pe care au traversat-o participanţii era beznă.

CONSTANŢA DOHOTARU, reprezentantă Asociaţia "Laolaltă": Noi ne aflăm pe strada 31 August chiar în centrul oraşului şi când ieşim din birou nu avem lumină, nu avem iluminare pentru noi ca pietoni. Chiar dacă am făcut demersuri repetate la autorităţile publice locale, acestea nu au intervenit şi nu au iluminat-o. O femeie nu se simte în siguranţă, nu simte că poate ieşi să facă sport. Nu poate să meargă pe jos unde ea are nevoie. E constrânsă în mişcările şi libertatea sa.

Marşul "Laolaltă mai în siguranță" s-a desfăşurat în contextul campaniei "16 zile de activism împotriva violenţei de gen", care are loc anual în perioada 25 noiembrie- 10 decembrie.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter