Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Andrei, unul din cei 12 apostoli ai Domnului. În tradiţia populară, această zi deschide sezonul sărbătorilor de iarnă. De dimineaţă, gospodarii care au fete nemăritate s-au trezit fără porţi - e unul dintre obiceiurile păstrate în mai multe sate.
În satul Șeptelici, raionul Soroca, tradițiile sunt păstrate cu sfințenie. Şi în acest an, fetele tinere şi necăsătorite din localitate s-au trezit dimineaţa fără porţi.
„Mie mi-au furat poarta. Această descoperire a făcut-o bunelul meu. Dar au fost cred băieţi cu inimă şi suflet bun, şi nu au dus-o undeva, au pus-o lângă gard.”
„Merg eu aşa vesel, când mă întorc înapoi, văd că nu-i poarta. Ce să fac? Mă duc la şcoală şi când acolo pe drum, nu foarte departe, găsesc poarta.”
Tot în ajun de Sfântul Andrei, unele fete au încercat să afle numele ursitului.
„Cu scânteie. Iată aici sunt multe. Ia să vedem cine e acesta. E Sandu”.
„În tinereţe noi ne vrăjeam în următorul fel. Puneam o farfurie. În farfurie puneam apă. După aia luam o lumânare şi picuram acolo mai multe picuături de ceară. În marginea farfuriei scriam numele de băieţi, adică viitorii noştri soţi. Învârteam apa aşa şi la ce nume se oprea picătura, înseamnă că era numele ursitului meu.”
De astăzi, copiii încep a învaţa sau a repeta colindele pentru seara de Crăciun.
„Noi astăzi ne-am adunat pentru a vă transmite vouă, generaţiei tinere, ceea ce este frumos la neamul nostru. Frumos a fost transmis şi nouă de la alţii. Şi tare vreau ca voi fiind la o vârstă mai înaintată ca noi, să ajungeţi mai vioi, mai puternici şi să transmiteţi şi voi generaţiei, copiilor voştri.”
În Republica Moldova, prenumele Andrei este purtat de peste 70 de mii de bărbați, iar peste nouă mii de femei se numesc Andreea.