Justiție

Bloomberg: Fostul ministru al justiției și fostul șef SIS – autorul schemei de ocolire a notificărilor roșii Interpol

post-img
Vitalie Pîrlog

Fostul ministru al justiției și șef al Serviciului de Informații și Securitate al R. Moldova, Vitalie Pîrlog, ar fi autorul și figura centrală în schema internațională privind eliminarea Notificărilor Roșii Interpol.

BFCO

Pîrlog a exploatat o lacună creată chiar de el în 2017 în structura Interpol, potrivit publicației, iar în toamna anului 2022, împreună cu complicii săi, a început să pună în aplicare un plan pentru acordarea de azil infractorilor în Moldova, potrivit Bloomberg.com.

Lacuna constă în faptul că Interpol era obligat să suspende Notificările Roșii și difuziile - solicitări neconfirmate de arestare trimise direct de state - pentru persoanele care obțineau statutul de refugiat.

Fostul demnitar moldovean și ceilalți suspecți, detaliază Bloomberg, au condus o schemă internațională de corupție, percepând milioane zeci de dolari pentru eliminarea Notificărilor Roșii pentru 26 de persoane căutate pentru infracțiuni precum fraude financiare și trafic de droguri.

Printre clienții lor figurează un bancher rus și fiul unui fost prim-ministru al Kârgâzstanului. Cel puțin jumătate dintre aceștia erau cetățeni chinezi. Trăsătura comună a acestor persoane, pe lângă banii și conexiunile lor, era faptul că li s-a oferit recent azil în Moldova.

Schema privind acordarea de azil a funcționat aproximativ șase luni – din mijlocul anului 2022 până la începutul anului 2023, când Interpol a început să-i acorde atenție și a deschis o investigație oficială.

Nici Pîrlog, nici avocatul său nu au răspuns la e-mailurile și apelurile jurnaliștilor Bloomberg. De asemenea, TVR Moldova a încercat să îl contacteze avocatul Nicolae Posturusu, dar ultimul nu a răspuns la telefon. 

Pe 21 noiembrie, Procuratura Anticorupție a anunțat că a pus sub sechestru bunuri în valoare de 11,7 milioane de lei – o casă și un teren din Chișinău evaluate la aproape 3,5 milioane de lei, care aparține lui Vitalie Pîrlog.

Fostul funcționar public are statut de bănuit, fiind cercetat pentru corupere pasivă în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizaţii criminale. Acum, Pîrlog cere în judecată anularea procesului-verbal, după ce în iunie curent, la domiciliul său din Chișinău, au avut loc percheziții.

BFCO

Procurorii au anunțat atunci despre un caz de corupție de amploare în care funcționari publici din Republica Moldova ajutau infractori din diferite țări să scape de „Notificarea Roșie”, un semnal trimis de țara în care erau condamnați către celelalte țări, pentru reținerea și extrădarea acestora. 

Mai exact, persoane condamnate în țări precum Franța, China, Kârgâzstan, Rusia sau Ucraina primeau ilegal statut de „solicitant de azil” în Republica Moldova, fapt care nu permite includerea lor în baza de date a Notificărilor Roșii, respectiv putea călători nestingherit prin lume.

Între 2017 și 2022, Vitalie Pîrlog a fost șeful comisiei INTERPOL, care revizuiește Notificările Roșii. Potrivit procurorilor, acesta este cercetat pentru că, împreună cu un avocat, cu implicarea unei companii din Emiratele Arabe Unite, depunea cereri la INTERPOL cu informație și documente falsificate, solicitând blocarea Notificărilor Roșii pentru clienții lor, pe motiv că aceștia aveau statut de solicitant de azil în Republica Moldova.

De asemenea, suspecții, împreună cu alți funcționari publici de la Chișinău, organizau acest „statut de solicitant de azil”. Fără ca străinii să fi intrat vreodată pe teritoriul Republicii Moldova, condiție obligatorie de altfel, avocatul solicita pentru aceștia azil la Inspectoratul General pentru Migrație. Astfel, prin fals în documente oficiale, la INTERPOL ajungea informația că infractorii au solicitat azil în Republica Moldova și, respectiv, instituția bloca Notificările Roșii. 

Vitalie Pîrlog este avocat de meserie. El a fost ministru al Justiției în perioada guvernării comuniste. În 2012, și-a depus candidatura pentru funcția de procuror general al Republicii Moldova, dar nu a fost selectat de către Parlament. 

În noiembrie 2010 și noiembrie 2014, a candidat la funcția de deputat pe listele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, dar nu a acces în legislativ. 

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter