Economic

Expert economic: Ceea ce face Donald Trump cu taxele la importuri a adus o creștere a prețurilor

Expert economic: Ceea ce face Donald Trump cu taxele la importuri a adus o creștere prețurilor

Expertul financiar internațional Marius Mureșan avertizează că lumea se află într-un „război comercial internațional”, cu efecte economice majore asupra mai multor țări. Acesta susține că politicile lui Donald Trump privind taxele la importuri au contribuit la creșterea prețurilor în Statele Unite și la deteriorarea relațiilor comerciale cu parteneri precum China, Canada și Mexic.

„Suntem într-un război internațional, să spunem așa, financiar. Uitați-vă între China și Statele Unite. A fost mai liniștit cât au fost ceilalți democrați la putere, dar să știți că și în timpul democrațiilor s-au impuls multe taxe chinezilor. Domnul Donald Trump este un pic el mai vocal. Și acum vedem că dânsul spune pe fată ce are de spus. Nu este bine. Problema e că s-a început scandalul și cu Canada și cu Mexicul. La ce se poate ajunge? 

Statele Unite au o putere de cumpărare destul de bună și cumpără multe produse exterioare care vin din afara Statelor Unite. Problema este să te apuci să faci ură. Efectiv asta s-a întâmplat. Asta se întâmplă, nu că s-a întâmplat. Uitați-vă, Canada este cel mai mare partener economic al Statelor Unite. Între cele două țări se transferă cele mai multe bunuri din lumea asta. Adică comerțul este cel mai mare între două țări. Au început cei din Ontario, cei din Quebec, oficial, să spună că vor să închidă curentul electric. Ce înseamnă asta? Înseamnă cel puțin șapte state americane să fie în întuneric în momentul respectiv. Aici discutăm de economie și așa mai departe.

 Ce înseamnă Mexicul să închizi barierele? Păi noi 60-70% din legumele și fructele În Statele Unite vin din Mexic, vă dați seama ce înseamnă asta ca și prețuri pentru Statele Unite", a explicat Marius Mureșan în cadrul emisiunii Impact Global de la TVR Moldova.

Expertul a subliniat că măsurile economice promovate de Trump nu sunt o noutate, având rădăcini în politicile unor președinți precum Ronald Reagan și William McKinley. 

„Domnul Donald Trump nu face nimic nou. Deci Donald Trump nu este un original. Dacă vă uitați la Make America Great, Partea asta vine de la Domnul Ronald Reagan, Again vine de la dânsul. Dacă ne uităm la politicele economice și ideile economice pe care le are dânsul, nu numai economice și politice, vine de la fostul președinte McKinley, care a fost în The Golden Age.  Îl tot auziți pe dânsul spunând că o să vină The Golden Age în America. N-o să se întâmple. 

Golden Age înseamnă altceva. Au însemnat alte timpuri. Dar dânsul copiază, eu am studiat un pic mai mult, Dânsul copiază, eu am studiat un pic mai mult. Exact în aceeași perioadă, statelor au luat Costa Rica, partea de Hawaii, le-au alipit Americii și alte și alte părți. Exact aceeași idee. Acum, alte timpuri, alți oameni. De asemenea, în spatele președintului McKinley, erau câțiva muguli mari. Discutăm aici, în momentul respectiv, de Rockefeller, de J.P. Morgan, de Canary, mai mulți.

Totodată, expertul spune că acum, în spatele președintelui american stau altfel de personalități.

„Acum avem un alt tip. Discutăm de alți oameni, discutăm de Musk, discutăm de Peter Thiel și de alții și alții. De aceea vreau să spun, cât va lovi problema asta pentru America nu va fi bine. Va fi greu pentru Europa, va fi greu pentru Canada, dar probabil aceste țări își vor da seama că s-au prea lăsat pe o parte și o salvează americanii dacă aici ceva vindem la americani", e de părere Mureșan.

Totodată, expertul spune că problema este că tot acest economic se duce în politic. Și politicul începe să dea rateuri.

„Dar ce se întâmplă acum nu este normal. Uitați-vă, dumneavoastră sunteți în Moldova. Următorul pas de la Ucraine este Moldova. Doamne ferește, nici nu vreau să mă gândesc la așa ceva. După aia vine România. Uitați-vă mișcările politice din România. Toată lumea se bazează pe puterea lui Trump. Dar ei pun politici de stânga, adică să naționalizăm, să dăm la aia săraci. Donald Trump nu este așa. Dar este un trend, ca și prin anii 30, cu fascismul, un trend. Toată lumea avea acest trend în Europa. Fiecare în țara lui și cât de mult s-au putut în fiecare țară, la noi în România, legionarii.  Ce s-a întâmplat? Ne-au rupt", conchide expertul.

Emisiunea „Impact Global”  o puteți urmăriți mai jos:

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter