Uniunea Europeană și Republica Moldova au decis să revizuie și să actualizeze condițiile comerciale ale Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Acest lucru marchează un pas important către construirea unei relații comerciale stabile, pe termen lung și echilibrate, în special pe măsură ce Moldova avansează pe calea aderării la UE.
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, termenii revizuiți oferă oportunități suplimentare pentru ambele părți.
Astfel, UE a convenit să sporească accesul exporturilor agricole din Republica Moldova care nu au fost încă liberalizate:
- Prune, struguri de masă, mere și cireșe: Contingentele tarifare vor fi majorate pentru a reflecta volumele comerciale recente și integrarea Moldovei în economia UE. Acestea vor permite, de asemenea, creșterea exporturilor, asigurând, în același timp, faptul că exportatorii moldoveni pot continua să exporte cel puțin aceleași cantități pe care le-au exportat în cadrul măsurilor comerciale autonome (ATM).
- Suc de struguri, roșii și usturoi: Importurile acestor produse vor fi scutite de taxe vamale (cu excepția elementului specific al sistemului prețului de intrare pentru tomate).
La rândul său, Moldova a convenit să îmbunătățească accesul pentru anumite exporturi agricole ale UE:
- vor fi majorate contingentele pentru carnea de porc și de pasăre;
- vor fi oferite noi contingente tarifare pentru carnea, laptele și untul congelate dezosate.
Un nou acces pe piață pentru produsele moldovenești este condiționat de alinierea treptată a Republicii Moldova la standardele de producție relevante ale UE, cum ar fi utilizarea pesticidelor. Această abordare este în concordanță cu logica procesului de aderare a Republicii Moldova la UE și cu adoptarea acquis-ului UE.
Ambele părți vor avea posibilitatea de a activa un mecanism de salvgardare care să permită adoptarea de măsuri adecvate în cazul în care importurile produc efecte negative pentru oricare dintre părți. În cazul UE, evaluarea unei posibile perturbări se poate face la nivelul unuia sau mai multor state membre.
Acordul include o revizuire planificată pentru 2027. Acest lucru va lua în considerare progresul Moldovei către aderarea la UE, cât de bine se integrează piața sa cu UE, cât de mult au fost utilizate cotele comerciale convenite și modul în care au evoluat capacitățile de producție și de import. De asemenea, va lua în considerare interesele și sensibilitățile ambelor părți.
De menționat că UE și Moldova au semnat un acord de asociere în iunie 2014, iar acordul este în vigoare din iulie 2016. Acesta prevede accesul fără taxe vamale pentru majoritatea produselor moldovenești, reduce tarifele cu care se confruntă firmele europene atunci când exportă în Moldova și eficientizează procedurile vamale. În plus, acordul facilitează și mai mult comerțul prin apropierea treptată a legislației, normelor și procedurilor Republicii Moldova, inclusiv a standardelor, de cele ale UE.