Justiție

Curtea Supremă de Justiție i-a dat câștig de cauză lui Sergiu Sîrbu în litigiul cu ANI. Fostul deputat își va păstra averea

post-img
Sergiu Sîrbu

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) i-a dat câștig de cauză fostului deputat transfug, Sergiu Sîrbu, în litigiul cu Autoritatea Națională de Integritate (ANI) care ar fi constatat prezența unei averi nejustificate, în mărime de peste 1,9 milioane de lei pe numele acestuia. La fel a fost respinsă și solicitarea ANI de confiscare a banilor.

Dosarul a ajuns la CSJ după ce Curtea de Apel Chișinău a declarat  inadmisibilă cererea în care Autoritatea Națională de Integritate  solicita confiscarea „averii nejustificate” a lui Sîrbu.

Amintim  că în actul de constatare emis de ANI se menționa despre prezența unei  diferențe substanțiale între veniturile și cheltuielile deputatului,  stabilită pentru anii 2016-2019, pe durata exercutării funcției de  demnitate publică, cee aproape 2 milioane de lei fiind păstrați în  conturi deschise în instituțiile financiare din Republica Moldova. Mai  mult Autoritatea Națională de Integritate a constatat că fostul deputat  ar fi introdus mai multe date incomplete și eronate în declarațiile sale  de venit.

În 2021 ZdG.md  scria că în ultimii doi ani, familia lui Sergiu Sîrbu a avut venituri  cumulate de circa 820 de mii de lei și donații de 20 de mii de euro. Pe  lângă averea dobândită în 2020, familia deputatului mai are în  proprietate două apartamente, estimate la 1,2 milioane de lei. În 2021,  acesta a primit drept donație două automobile a căror valoare totală se  ridică la 1 milion de lei. Mașinile erau deținute anterior în posesie de  soții Sîrbu.

În 2019, pe numele lui Sîrbu a fost pornită o cauză  penală, acesta fiind bănuit de corupere activă în privința unui deputat  comunist pentru a părăsi formațiunea. Ulterior, dosarul a fost clasat.

Numele  lui Sîrbu figurează și într-un dosar pentru îmbogățire ilicită. El a  fost reținut la 2 februarie curent, în dosarul celor 13 foști deputați  transfugi.

Pe lângă suspiciunile de îmbogățire ilicită, Sergiu  Sîrbu este bănuit și de faptul că a divulgat date cu privire la  acțiunile de urmărire penală pe care urmau să le întreprindă procurorii  anticorupție.

După mai multe luni în care s-a aflat în arest la  domiciliu, la 19 iulie curent, fostul deputat a fost liberat provizoriu  sub control judiciar pe un termen de 60 de zile.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter