Politic

Alegerile s-ar putea desfășura în zile de sâmbătă

post-img
Urnă de vot
Sursa foto: Aurel Obreja

Alegerile din Republica Moldova, care în prezent sunt organizate în zile de duminică, ar putea fi desfășurate sâmbăta, cu posibilitatea de a prelungi procesul de vot și pentru a doua zi. O propunere în acest sens se regăsește în proiectul noului Cod Electoral, prezentat de către Comisia Electorală Centrală. O altă propunere este de a organiza secții de votare pentru o localitate sau mai multe localități în care, conform datelor Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, se află temporar sau domiciliază permanent în străinătate cel puțin 500 de alegători cetățeni ai Republicii Moldova, transmite IPN.

În proiectul noului Cod Electoral se propune  modificarea procedurii de desemnare a membrilor Comisiei Electorale  Centrale. Se propune în special modificarea entităților care urmează să  desemneze membrii Comisiei, după următoarea formulă: un membru să fie  desemnat de președintele țării, doi membri să fie desemnați de Guvern,  doi membri – de Consiliul Superior al Magistraturii și doi membri – de  Parlament. Ar urma să fie redus numărul de membri de la 9 la 7,  activitatea lor fiind permanentizată.

Experții asociației Promo-LEX susțin modificarea legislației  naționale electorale și inițiativa de permanentizare a activității  organelor electorale, precum  și cea de constituire a CEC în componența a  șapte membri, doi dintre care vor reprezenta proporțional majoritatea  și opoziția parlamentară. Pentru a evita riscul ca membrii CEC numiți de  Parlament și Guvern să reprezinte doar majoritatea parlamentară,  Promo-LEX recomandă ca unul din doi membri ce urmează a fi desemnați de  Guvern să reprezinte organizații ale societății civile, la fel cum unul  din doi membri desemnați de Consiliul Superior al Magistraturii ar  trebui să reprezinte un doctor în drept.

Alte reglementări prevăd extinderea categoriilor de date cu caracter  personal din rapoartele financiare ale partidelor politice și ale  concurenților electorali care urmează să devină publice. Acestea vor  include numele și prenumele, locul de muncă și funcția publică sau de  demnitate publică ocupată dacă este cazul, precum și data donației, suma  donată și modul efectuării donației.

În contextul în care circa 80-85% din cheltuielile concurenților  electorali sunt făcute pentru publicitate, CEC ar urma să verifice mai  minuțios aceste costuri prin solicitarea prestatorilor de servicii media  de a prezenta săptămânal, pe parcursul perioadei electorale, informații  privind veniturile obținute din publicitatea politică sau electorală.

În noul Cod Electoral vor fi reglementate expres procedurile  electorale de colectare a semnăturilor pentru susținerea candidaților  independenți la funcția de președinte al Republicii Moldova, precum și  procedura de prezentare și verificare a listelor de subscripție. Numărul  semnăturilor necesare va fi redus, iar cetățenii vor putea semna pentru  mai mulți candidați, nu doar pentru unul singur așa cum este în  prezent.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter