Alegerile prezidenţiale de astăzi sunt cel de-al cincilea exercițiu electoral de la obţinerea independenţei Republicii Moldova prin care cetăţenii aleg, prin vot direct, preşedintele ţării. Pentru a fi declarat valabil, în turul doi trebuie să participe cel puţin 20% dintre alegătorii înscrişi în listele electorale. Candidatul care obţine majoritatea voturilor valabil exprimate este declarat ales.
În buletinul de vot pentru turul doi de scrutin, candidații sunt înscriși în ordinea în care au obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur. Votarea se efectuează pe baza acelorași liste electorale utilizate la primul tur de scrutin.
DANA MUNTEANU secretar CEC: „Avem alegătorii care au viza de reședință valabilă, care votează la secțiile de votare unde sunt înscriși în listele electorale de bază. Sunt majoritatea alegătorilor, care se prezintă la secțiile de votare cu un document fie buletinul de identitate, fie pașaport, fie buletinul provizoriu. În cazul alegătorilor care nu au domiciliu, avem peste 200 mii alegători, aceștia sunt în drept să se prezinte la orice secție de votare din țară cu orice document”.
Pentru alegătorii din stânga Nistrului, CEC a deschis, ca în primul tur, 30 de secții de votare în 21 de localități de pe malul drept al Nistrului.
Peste hotare, au fost deschise 231 de secții de votare pentru turul doi al prezidenţialelor.
DANA MUNTEANU secretar CEC: „Avem acel site diaspora.cec.md care arată în ziua alegerilor, după culoarea roșie, verde sau galbenă arată cât de ocupată este acea secție de votare, câte buletine de vot au rămas”.
VOTUL, O DATORIE CIVICĂ ESENŢIALĂ
Fiecare vot contează și poate face diferența, așa cum s-a demonstrat la referendumul constituţional. La primul tur al alegerilor, prezența la vot a tinerilor între 18 și 35 de ani a fost sub 25%, iar vârstnicii au constituit majoritatea votanților. Implicarea tuturor este esențială pentru viitorul țării.
„Trebuie să ne ducem numaidecât să votăm pentru soarta țării noastre. Este esențial să ne implicăm pentru Europa! Eu le-am spus la mulţi deoarece mulţi nu vor să voteze şi le-am spus să se ducă la vot şi nu vor. Ei spun că de la asta nu au nimic. Dacă nu te duci să votezi, de ce te mai duci spre România, spre Europa, în partea ceea, dacă tu nu votezi. Trebuie să ne ducem în altă parte unde este mai bine. Am fost cu ruşii şi am fost slugi. Toată viaţa am fost slugi. Sunt tineri care nu se identifică cu niciun reprezentant şi aleg să fie apolitici, deşi ştim că nu este chiar o decizie foarte bună, deoarece alegerea guvernului, a reprezentanţilor noştri ne influenţează viaţa noastră zi de zi. Din ţară tinerii nu au votat că nici nu sunt prea mulţi şi au rămas doar bătrânii. Cea mai mare parte din tineri sunt în diasporă, au votat şi ne-au susţinut foarte mult. Fiecare cetăţean, trebuie să iasă şi să voteze pentru binele acestei ţări şi dacă un cetăţean se informează destul şi îi îndemn să analizeze informaţia şi nu doar să se lase influenţat de nişte mite, atunci el o să i-a decizia corectă şi o să voteze un preşedinte care este demn”.
NATALIA CHICU jurnalist TVR MOLDOVA: „Cetăţenii aşteaptă multe de la şeful statului, dar experţii în drept constituţional spun că atribuţiile persoanei care ocupă această funcţie ţin mai mult de domeniul Apărării sau al Politicii Externe. Un preşedinte nu poate oferi locuri de muncă, nu poate majora pensii şi salarii, dar poate solicita acest lucru Guvernului ori Parlamentului. Potrivit Constituției, acesta poate acorda cetățenie, azil politic, poate grația sau iniția un referendum. Președintele este comandantul suprem al Forțelor Armate, ceea ce înseamnă că poate lua orice decizie dacă securitatea ţării este pusă în pericol. Mandatul Președintelui Republicii Moldova durează patru ani iar pe perioada mandatului şeful statului se bucură de imunitate și nu poate fi tras la răspundere juridică pentru opiniile exprimate”.
Candidatul care va acumula, în turul doi de scrutin, 50% plus unu din voturi, va fi desemnat învingător.
DANA MUNTEANU secretar CEC: „Un candidat trebuie să acumuleze cel puțin jumătate din numărul de voturi exprimate la acel scrutin. În cazul în care candidații au același număr de voturi, va câștiga acel candidat care va lua nr. mai mare de voturi în primul scrutin. Îi îndemn pe cei care consideră că totuși RM este un stat de drept, în care legea stă în capul mesei, să vină la secția de votare și să ia acel buletin de vot pentru că schimbarea este doar în mâna alegătorului care are ștampila votat în mână”.