Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut duminică, 17 noiembrie 2024, la sediul Bundestagului, Parlamentul Federal al Republicii Federale Germania, un discurs în cadrul ceremoniei organizate cu prilejul Zilei Comemorării victimelor războiului și ale dictaturii. În discursul său, Klaus Iohannis și-a reiterat susținerea pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova și a parcursului său european.
„Astăzi omagiem împreună memoria victimelor războaielor, ale tiraniei și ale violenței din toate națiunile. Este însă și un prilej pentru a reflecta asupra provocărilor și amenințărilor prezente, poate cele mai îngrijorătoare de după cel de-al Doilea Război Mondial. (...) După secole de conflicte, Uniunea Europeană, marele proiect al păcii de după cel de-al Doilea Război Mondial, a fost întemeiată din dorința reconcilierii între națiunile europene.
Constatăm, totuși, că proiectul nostru european a trezit și un alt tip de reacție, în rândul unor state nedemocratice. Teama unor regimuri totalitare de atractivitatea valorilor europene a făcut ca Uniunea noastră să fie percepută ca o amenințare. Detractorii Uniunii Europene sunt inamicii democrației și ai libertății.
Din păcate, mecanismele propagandei și ale dezinformării se propagă din nou astăzi, pentru că regimurile dictatoriale se bazează pe faptul că „o minciună spusă suficient de des devine adevăr”. Vedem această realitate revoltătoare în agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Rămânem alături de poporul ucrainean, care s-a opus cu curaj și eroism invaziei dictate de la Kremlin, sfidând forța și brutalitatea imperialismului rus”, a spus Klaus Iohannis.
Președintele României s-a referit și la Republica Moldova, în cadrul discursului său: „Aceste riscuri sunt și un motiv important pentru care pledăm pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova, cel mai afectat stat de acest război, după Ucraina. Rămânem, de asemenea, ferm angajați alături de Ucraina și din Republica Moldova pe calea aderării la Uniunea Europeană. Ține de noi toți să menținem activ acest proces de aderare la Uniunea Europeană, pentru că s-a dovedit a fi un proces cu adevărat transformator, de pe urma căruia beneficiem cu toții, state membre vechi și noi”.