Social

Studiu: Profilul demografic al municipiului Chișinău

Profil demografic
Sursa video: TVR MOLDOVA

Un sfert din populaţia Republicii Moldova locuieşte în Chişinău. Majoritatea are între 25 si 45 de ani şi este aptă de muncă. Situaţia este însă îngrijorătore, deoarece fiecare al cincilea tânăr intenţionează să emigreze, se arată într-un studiu al Centrului Analitic Independent Expert-Grup.

Potrivit studiului, municipiul Chişinău are peste 670 de mii de locuitori, ceea ce reprezintă 26 la sută din populaţia Republicii Moldova. 65% dintre locuitorii Chişinăului sunt apţi de muncă, dar mai puţin de jumătate îşi pot acoperi necesităţile de bază ale vieţii.

Populaţia de bază a Chişinăului nu o reprezintă băştinaşii, ci locuitorii din raioanele Republicii Moldova. Numai anul trecut, în municipiu au venit peste 12 mii persoane. Cu toate acestea, populația Chişinăului scade vertiginos din cauza migrației. Iar din 2020 până în prezent, capitala Republicii Moldova a devenit mai săracă cu peste 14 mii de oameni.

Potrivit autorilor studiului, scăderea populației orașului vine cu provocări unice şi poate reprezenta o oportunitate de a reduce costurile de congestionare sau scăderea presiunii asupra sistemului comunal. Iar gestionarea inteligentă a municipiului Chişinău presupune generarea creșterii economice, crearea locuri de muncă bine plătite, incluziune socială și valorificarea potențialului uman al tuturor generații. POPULAŢIA CHIŞINĂULUI ŞI INDICELE ÎMBĂTRÂNIRII Total: 677, 5 mii de locuitori 0-19 ani 23 % din populaţie 20 – 64 de ani 64 % din populaţie Peste 65 de ani 13 % din populaţie Sursa: EXPERT-GRUP

POTENŢIALUL ECONOMIC ŞI SUFICIENŢA VENITURILOR 65% - apţi de muncă 41% îşi pot acoperi necesităţile Sursa: EXPERT-GRUP

MIGRAŢIA ŞI INTENŢII DE MIGRARE 14,1 mii au emigrat din 2020 Sursa: EXPERT-GRUP

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter