Două drone ruseşti au încălcat, duminică noapte, spaţiul aerian al Republicii Moldova, în regiunea de sud. Această se întâmplă la doar câteva zile după ce alte trei drone au căzut pe teritoriul Republicii Moldova, dintre care două au explodat. Autorităţile de la Chişinău condamnă atacul, despre care spun că e „un risc grav pentru securitate și o încălcare a suveranității".
Potrivit autorităţilor de la Chişinău, incidentul a avut loc duminică, în jurul orei 22:00, în timpul unui nou atac masiv cu drone al Rusiei în regiunea Odesa.
„Primul aparat de zbor a fost identificat de Secția Operațiuni Aeriene a Republicii Moldova, la ora 22.45, pe direcția Taraclia - Petrovca. Cea de-a doua a fost depistată trei minute mai târziu, la ora 22:48, pe direcția Burlăceni - Vinogradovca", se arată în comunicatul Guvernului de la Chişinău.
La scurt timp de la incident, autorităţile au anunţat că dronele au ieşit din spaţiul aerian al Republicii Moldova. Prima, la 22.54, pe direcția satului Etulia, iar cea de-a doua, la 23.20, pe direcția orașului Ceadîr Lunga. Ministerul Afacerilor Externe a condamnat incidentul.
„Condamnăm ferm violarea spațiului aerian al Republicii Moldova de către drone ca rezultat al agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Acesta este un risc grav pentru securitate și o încălcare a suveranității noastre. Republica Moldova va continua să investească în protecția spațiului aerian național pentru a-și proteja cetățenii de amenințări", se arată într-un comunicat al MAE.
Experţii susţin că Reublica Moldova are nevoie în continuare să îşi întărească sistemul de apărare, lucru ce presupune investiții importante.
ANATOL ŞALARU, fost ministru al Apărării: „Aceste drone care zboară la 50-60 metri, sunt practic nevăzute pentru radarul nostru şi pentru cel din Ucraina, pentru că, de altfel, le-ar doborî încă la intrarea în spaţiul aerian al Ucrainei. Dacă vrem într-adevăr să luptăm, avem nevoie de multe miliarde de euro sau dolari pentru a ne dota, utilaje moderne, care ar bloca din punct de vedere a GPS-ului, pentru a prelua controlul asupra lor, pentru a le redirecţiona sau pentru a le doborî.
ARTUR LEŞCU, expert: „Nu trebuie să negăm că aceste atacuri continue sunt folosite inclusiv ca o componentă a războiului hibrid asupra noastră deja. Ce putem face este să investim tot mai multe resurse în modernizarea armatei, în pregătirea militarilor, în procurarea echipamentelor.
Şi săptămâna trecută, trei drone au căzut în sudul Republicii Moldova, iar două dintre ele au explodat. Ambasadorul desemnat de Federaţia Rusă la Chișinău, Oleg Ozerov, a fost convocat la Ministerul de Externe, unde i-au fost prezentate fragmente de dronă, ca dovadă a acestor încălcări.
Drept urmare, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a decis să denunțe Acordul interguvernamental cu privire la funcționarea Centrului rus de știință și cultură de la Chişinău.