Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a subliniat importanța apropierii de Uniunea Europeană și beneficiile pe care aceasta le aduce pentru Republica Moldova, menționând în special sprijinul din partea României. Într-un interviu pentru Digi24.ro, Grosu a evidențiat avantajele geografice ale Republicii Moldova, care se învecinează cu UE, și a punctat că România, datorită investițiilor și stabilității, este un exemplu de succes al integrării europene.
"Noi avem avantajul de a fi vecini ai Uniunii Europene, de a fi vecini și primul nostru interlocutor pe care îl vedem, îl întâlnim atunci când trecem hotarul e fratele nostru român. Aici noi avem un mare avantaj și eu, când discut cu cetățenii, asta le spun eu. Nu vreau să vă aduc exemple despre ce înseamnă Uniunea Europeană din punct de vedere al libertăților, a drepturilor omului, a confortului, a bunăstării. Uniunea Europeană începe imediat cum ai trecut Prutul, deci pe malul drept al Prutului, România, frații noștri, iată o Uniunea Europeană, avem aceeași istorie, aceeași limbă, aceeași credință și așa mai departe. Zic și îi întreb de fiecare dată: câți din voi au fost România? Binențeles, majoritatea au fost în România cu treabă, fără treabă, la studii, la muncă, la vecini și așa mai departe. Voi puteți vedea singuri diferența între malul stâng și malul drept. Priviți că România, grație faptului că a avut înțelepciunea și clasa politică, s-a mobilizat, a fost Pactul de la Snagov, aici ați avut un mai mare noroc decât noi, în sensul că a fost o aliniere exemplară. Dar noi nu ne putem permite luxul ăsta, din păcate. Cât de mult a beneficiat România? Câte investiții au venit în România? Cât de sigură din punct de vedere al siguranței investițiilor este România? Și aici exemplele sunt la suprafață. Aceleași companii care, după declanșarea invaziei Federației Ruse în Ucraina au decis să-și mute fabricile, producția în Uniunea Europeană, au ales, spre exemplu, România, cu investiții substanțiale. Din păcate, nu au ales Republica Moldova și cu tot efortul nostru de a-i convinge, eu-i înțeleg, atunci când faci o investiție de zeci, sute de milioane de euro sau de dolari, te uiți, analizezi riscurile", a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, într-un interviu oferit pentru Digi24.ro.
"Iată, toate aceste frici trebuie și noi le combatem prin exemple concrete. Când spunem cu răspunsul la întrebarea ce ne dă Uniunea Europeană? Și noi spunem, în primul rând este Est. sunt prietenii noștri care ne ajută, ne-au ajutat în pandemie, ne-au ajutat în criza energetică, atunci când Kremlinul, fără a te întreba, fără a-ţi explica, tradițional, în ajun de iarnă, pentru că ăsta e instrumentariul, da, reduce volumul de gaz și nu spune nimic sau ridică prețul și nu îți explică nimic, pentru că nu consideră că trebuie să-ţi explice ceva, pentru cât depinzi, asta era marea vulnerabilitate a noastră. 33, 31 de ani, în doi ani noi am rezolvat ceea ce în 31 de ani nu s-a rezolvat", menționează Igor Grosu.
Totodată, Speakerul spune că în cazul în care referendumul care garantează parcursul european al Republicii Moldova va trece, nu se așteaptă ca voința suverană a R. Moldova să fie respectată de cei de Federația Rusă, afirmând că elitele Kremlinului sunt dominate de imperialism și revanșism.
"Bine, noi deja avem o, cum să zic eu, avem o istorie de relații cu Federația Rusă, cu Kremlinul, în special, pentru că noi nu avem nimic de împărțit cu poporul, cu cetățenii. Dar elitele lor, din păcate, sunt atât de intoxicate de imperialismul ăsta și încercarea de a revanșa, de a reconstitui ceva ce nu mai există. Din păcate, nu ne așteptăm la lucruri bune. Noi am fost tot timpul corecți și le-am transmis de fiecare dată când ne-am văzut cu ei, când ne vedeam, acuma nu prea aveam motive ne vedem, lucruri foarte simple. Noi dorim un lucru să fie respectată decizia cetățeanului, suverană, prin alegerile libere, democratice pe care noi le organizăm. Noi, trei alegeri consecutive, un lucru cetățenii noștri au votat, uitându-ne la rezultat, că Republica Moldova, cetățenii Republicii Moldova își doresc să fie parte a lumii libere, a lumii prospere, să fie parte a Uniunii Europene. Iar noi, de la Kremlin, asta așteptăm și rugăm să fie respectată voința noastră suverană. Mai mult nimic. Acum, da, ei vor încerca prin tot felul de proxy pe care iau aici, pe care îi găzduiesc la ei, că sunt din aia fugari care sunt sub protectoratul lor", spune Igor Grosu.