Actualitate

Recoltarea strugurilor a început în acest an cu câteva săptămâni mai devreme, însă recolta va fi mai mică

Recoltarea strugurilor a început în acest an cu câteva săptămâni mai devreme, însă recolta va fi mai mică

În podgoriile din Republica Moldova a început deja culesul. Recoltarea a început cu câteva săptămâni mai devreme din cauza temperaturilor caniculare. Seceta a afectat şi producţia din multe plantaţii, iar specialiștii estimează că recolta va fi mai mică cu până la 35%. Pentru a identifica soluţii pe termen lung în sectorul vitivinicol, la Chişinău a fost organizată o conferinţă națională.

ZFR

În podgoria lui Vasile Tătaru, din satul Pitușca, raionul Călărași, recoltarea strugurilor se face manual şi este un proces migălos.

„Totul se face manual. Noi suntem mici producători şi nu avem combine de recoltat strugurii. Tutul se face manual cu o foarfecă bună şi punem atent strugurii în ladă, ca să obţinem un vin calitativ.

„Dacă e tare cald e obositor. Dacă e aşa cum e azi, înourat, e foarte uşor de cules. Nu e greu. Se mai face o glumă, se mai spune o vorbă şi merge lucru mai cu spor. Utaţi-vă ce struguri frumoşi avem de calitate”.

De pe cele patru hectare, podgoreanul se aşteaptă la o recoltă de până la 20 de tone.


VASILE TĂTARU, vinificator: Întotdeauna se începea după 10 septembrie. Acum sunt persoane care au început şi la jumătatea lui august a culege. Struguri anul acesta sunt mai puţini faţă de anul trecut cu vreo 30-40%, în funcţie de soi. În orice caz, Chardonnay e la vreo 40% mai puţin şi suc e mai puţin.

Provocările sectorului vitivinicol au fost discutate astăzi în cadrul unei conferinţe naţionale. La eveniment, au participat experţi, parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova şi autorităţi. S-a discutat inclusiv despre soluţiile pe termen lung.

VLADIMIR COROBCA, specialist în viticultură, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului: În acest an s-a înregistrat o cumulare a deficitului de umeditate în sol şi de aceasta s-a răsfrâns direct asupra productivităţii plantaţiilor viticule. În al doilea rând, iarna, am avut temperaturi negative în jurul la -16,8 grade, ceea ce este o temperatură critică pentru viţa-de-vie.

ŞTEFAN IAMANDI, director, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului: Prognozele sunt că 30-35 la sută din cantitatea de struguri, comparativ cu anul trecut, o să fie mai mică.  Din păcate sunt unele zone unde recolta este şi mai mică, poate să ajungă la 40-50%.  Anul trecut şi anul acesta, o măsură de susţinere pentru sectorul vitivinicol a fost creşterea subvenţiei pentru plantarea viţei-de-vie... care a ajuns la o sumă record de 200 de mii de lei.

ANDRIAN DIGOLEAN, secretar de stat, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare: „Prin identificarea caracteristicilor organoleptice, vom înţelege ce plantăm în continuare şi cât plantăm, deoarece problema numărul unu în Republica Moldova sunt plantaţiile viticole, care din păcate sunt vechi şi trebuie cu paşi rapizi să le replantăm.”

Conferința Națională a Filierei Vitivinicole este la cea de-a VIII-a ediție. Evenimentul este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, cu sprijinul USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter