România își reconfirmă sprijinul pentru Republica Moldova în obiectivul său de a-și spori reziliența și de a face față amenințărilor hibride. Aflată într-o vizită oficială la Chișinău, ministra de Externe a României, Oana Țoiu, a apreciat „progresele extraordinare” înregistrate de R. Moldova și recunoscute de UE, în calea sa de aderarea la blocul comunitar european, afirmând că trebuie găsite soluții pentru deschiderea nu doar a primului cluster de negocieri pentru aderare, ci a mai multora.
„Suntem uniți de aceeași limbă, istorie și tradiții comune, și mai ales de viitorul comun în UE.
România are încredere în drumul european al Republicii Moldova și susține decizia clară de la referendum în direcția acestui drum”, a spus Oana Țoiu.
Drept exemplu, oficialul de la București a adus România unde „transformările pozitive fără precedent aduse de integrarea în UE, asigură astăzi pacea, siguranța și prosperitatea” de care poporul român are nevoie.
„Trebuie să găsim o soluție până la sfârșitul acestui an pentru a fi deschise negocierile, și nu doar pe primul cluster. Credem că există temei tehnic pentru deschiderea mai multor clustere pe parcursul acestui an”, a subliniat ministra de la București.
Ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău, Mihai Popșoi, a mulțumit României pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova.
„Prezența doamnei ministru la Chișinău reconfirmă legătura specială și relația de prietenie dintre țările noastre. România este și rămâne principalul nostru partener strategic în parcursul european al Republicii Moldova”, a declarat Mihai Popșoi.
Agenda discuțiilor dintre cei doi oficiali a inclus viitoarea contribuție la reconstrucția Ucrainei, precum și proiectele bilaterale aflate în proces de desfășurare, precum construcția Podului de la Ungheni.
Pe agenda discuțiilor s-au regăsit subiecte de interes comun, precum dezvoltarea economică, securitatea energetică, conectivitatea infrastructurii, aprofundarea cooperării sectoriale, dar și viitoarea contribuție la reconstrucția Ucrainei. De asemenea, a fost subliniată contribuția activă a României în susținerea proiectelor-cheie din domenii precum energia, infrastructura, educația și investițiile.