Justiție

Reținerea lui Plahotniuc este o eroare tactică sau o acțiune intenționată?

video

Reținerea lui Vladimir Plahotniuc pe Aeroportul din Atena de marți dimineață rămâne cu multe semne de întrebare. Opinia publică din Republica Moldova se întreabă dacă aceasta este o eroare tactică a oligarhului fugar sau o acțiune intenționată. Potrivit surselor TVR Moldova, Vladimir Plahotniuc s-a aflat pe teritoriul Greciei în ultimele două luni și el a știut că autoritățile moldovenești au cunoscut acest fapt.

„Nu știu dacă un criminal de calibrul lui s-ar lăsa intenționat reținut, având în vedere câte identități și cât efort a depus ca să fie liber de justiție din Republica Moldova. Autoritățile elene l-au identificat deși el a utilizat o identitate falsă, aparent, în zona de tranzit a aeroportului. Informația pe surse ne spune că mergea în Abu Dhabi, o jurisdicție care nu garantează extrădarea. Prin urmare, am putea să spunem că a fost o greșeală, o eroare tactică a dumnealui de a fi prezent pe teritoriul Uniunii Europene în care există statul de drept și se aplică legile", a declarat analistul politic Andrei Curăraru, pentru TVR Moldova.

Citește și: Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia, pe Aeroportul din Atena

Potrivit analistului, Vladimir Plahotniuc mai riscă o extrădare. El este inculpat în Federația Rusă unde este urmărit penal pentru cazul Laundromat pentru trafic de droguri. „Nu știu ce ar prefera domnul: să vină în Republica Moldova sau să meargă într-un sistem atât de punitiv cum este Federația Rusă", a întrebat comentatorul politic.

Citește și: Ce spune procurorul general despre Plahotniuc: „Mai întâi, trebuie verificate cetățeniile sale”

Andrei Curăraru estimează că inclusiv la nivelul Bruxelles-ului se înțelege importanța pentru Republica Moldova reținerii și extrădării acestui personaj în Republica Moldova.

„Mai degrabă, întrebarea este cum el va încerca să prelungească acest proces, să se eschiveze. Întotdeauna există găuri în legislație și el va încerca să le exploateze. Dar după mine, interesul față de reținerea acestui personaj vine și datorită faptului că Republica Moldova a început să-și curățe sistemul din interior. Ținem minte acele scandaluri pe care le-am avut noi în legătură cu aceste notificări roșii la Interpol. Schimbările din interiorul Republicii Moldova au catalizat acest proces. Nu cred că este o decizie eminamente politică. Eu cred că este un dosar solid care trebuie prezentat în justiția elenă”, a admis el.

Citește și: Vitalie Pîrlog a fost predat de Emiratele Arabe Unite autorităților franceze

El a admis de asemenea scenariul ca oligarhul fugar să fie extrădat și să candideze la alegerile parlamentare din toamna anului 2025.

„El nu este condamnat pe moment și acest fapt îi permite într-adevăr să candideze. Am văzut o practică necoerentă în acest sens în legătură cu primarul inculpat pe un caz de omor din imprudență. Mai degrabă, am vorbit despre faptul că asta ar putea să-i dea puncte în a considera că această urmărire penală este una politică, pe criterii politice decât pe criterii de justiție și urmărire penală. Nu cred că această candidatura a sa pe listele vreunui partid i-ar da anumite garanții decât faptul că ar fi poate o persoană mai publică și acest interes public, inclusiv internațional, ar putea să-l ajute", a mai spus Curăraru.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter