Politic

Autoritățile locale de pe ambele maluri ale Prutului au creat un Consiliu comun

Autoritățile locale de pe ambele maluri ale Prutului au creat un Consiliu comun

Congresul Autorităților Locale din Moldova, Asociația Comunelor și Asociația Orașelor din România au creat un consiliu comun al autorităților locale. Proiectul transfrontalier va asigura o mai bună colaborare între primăriile de pe ambele maluri ale Prutului.

Astăzi la Chișinău a avut loc prima sesiune a Adunării Generale a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova.

TATIANA BADAN președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova: „Este un eveniment foarte important în contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Acest vis s-a realizat. Am început în anul 2013 împreună cu colegii din România să inițiem acest gând de a crea un Consiliu comun al autorităţilor locale din România şi Republica Moldova.”


Platforma comună a Consiliului va fi folosită pentru transferul de experiență și competență din România către autoritățile din Republica Moldova. Primarii vor fi ajutați să atragă și să implementeze proiecte europene.

ADRIAN TEBAN președintele Asociației Orașelor din România: „Odată cu obținerea statului de ţară candidată sigur că se deschid anumite oportunități pe care trebuie să le valorificăm şi să ne pregătim pentru asta şi cu proiecte transfrontaliere şi cu alte proiecte prin care să putem valorifica oportunitățile pe care o să le avem.”

MARIANA GÂJU vicepreședinte al Asociației Comunelor din România: „Nu vrem altceva decât să aducem bine locuitorilor  mediului rural şi urban. Nu vrem altceva decât să aducem proiecte pe care să le implementăm în cele 2 ţări surori care să aducă un trai mai bun locuitorilor noştri.”

EMIL DRĂGHICI președintele Asociației Comunelor din România: „Important este voința părţilor şi atunci e clar că o astfel de asociere nu poate fi decât benefică şi autorităţilor din România şi Republica Moldova, dar şi cetățenilor din ambele state surori.”

Obiectivele propuse de administrațiile publice locale din România și Republica Moldova sunt susținute și de Guvernul de la Chișinău.

DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova: „Face parte şi din agenda noastră de integrare europeană. Noi avem mult de învățat din experiența țărilor care deja au parcurs acest proces de integrare şi noi asta vrem. Pe mine acest proiect mă bucură şi mai mult pentru că noi avem o agendă în creștere a colaborării cu Guvernul de la București şi atunci vom avea o colaborare la toate nivelurile de administrații.”

În cadrul noului Consiliul al Asociațiilor locale sunt implicate peste 5800 de localități din Republica Moldova și România.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter