Social

Recomandările Poliției de Frontieră pentru persoanele care planifică o călătorie împreună cu copiii minori

post-img
Călătorie

Poliția de Frontieră a Republicii Moldova vine cu o serie de recomandări pentru persoanele care au plănuit să călătorească peste hotarele Republicii Moldova împreună cu copiii minori.

Din 2011, fotografia și datele copilului nu se mai plasează în pașaportul părinților, fapt ce obligă ca din primele zile ale nașterii să se perfecteze documentul de călătorie (pașaport).   

Copiii până la împlinirea vârstei de 18 ani pot călători însoțiţi de UNUL dintre reprezentanţii legali (părinții), fără acordul celuilalt. Acordul vizat notarial al ambilor reprezentanţi legali este necesar doar în cazul emigrării autorizate, cu aplicarea însemnărilor corespunzătoare în paşaport.   

Minorul care este căsătorit, poate traversa frontiera de stat fără însoţitor şi fără declaraţie de la reprezentantul legal. În asemenea cazuri, sugerăm să deţineţi şi certificatul de căsătorie.   Pentru minorii cu ÎNSOŢITORI este nevoie de o declarație de la un reprezentant legal, a cărui semnătură se legalizează notarial. 

În declaraţie se indică scopul călătoriei, durata acesteia şi ţara de destinaţie. Însoţitorul poartă răspundere pentru viaţa şi sănătatea minorului. În lipsa reprezentanţilor legali, în cadrul unor grupe organizate, răspunderea o poartă conducătorii grupelor, desemnaţi în procură.  

Călătoria copiilor cu tutori

La traversarea frontierei de stat, poliţiştii de frontieră vor cere să prezentați documentul de instituire a tutelei în original.  

Pentru mai multe detalii, în cazul traversării frontierei împreună cu copiii,  activează non-stop ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (--) sau răspund operativ prin email: linia.verde@border.gov.md

author-img_1

Cristian Sava

Reporter