Politic

Europarlamentarul Siegfried Mureșan: Niciun stat european sau lider politic nu se opune ca R. Moldova să înceapă negocierile pentru aderarea la UE

Europarlamentarul Siegfried Mureșan: Niciun stat european sau lider politic nu se opune ca R. Moldova să înceapă negocierile pentru aderarea la UE

Niciun stat european sau lider politic nu se opune ca Republica Moldova să înceapă negocierile pentru adererea la Uniunea Europeană. Iar faptul că, în unele ţări, alegerile sunt câştigate de partide anti-europene nu va afecta viitorul Republicii Moldova. Declaraţiile au fost făcute de europarlamentarul Siegfried Mureșan, care se află într-o vizită de lucru la Chişinău.

SIEGFRIED MUREŞAN europarlamentar: Nu cunosc la moment niciun Guvern al unui stat al Uniuniii Europene care să se împotrivească începerii negocirilor de aderare a Republicii Moldova la UE. Situaţia politică este în favoarea Republicii Moldova. Sunt convins că nu va exista nici peste un an de zile vreun Guvern condus de anti-europene care să se opună aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Siegfried Mureşan, dar alţi membri ai delegaţiei Parlamentului European care s-au aflat în vizită la Chişinău, au declarat că Republica Moldova este pregătită pentru a începe negocierile. Autorităţile de la Chişinău mai au însă de lucru la capitolul justiţie şi dezvoltarea economiei.

SIEGFRIED MUREŞAN europarlamentar: La moment Republica Moldova îndeplineşte 94 la sută din cele nouă recomandări ale Comisiei Europene. Evaluarea din toamnă spune că şase din nouă sunt complet implementate şi pe trei s-au înregistrat progrese şi mai sunt câteva lucruri de făcut care sunt deja în desfăşurare. Deci ne aporpiem de indeplinirea completă a tuturor celor nouă recomandări.

Vicepreşedintele Parlamentului, Mihail Popşoi, a declarat că partenerii europeni sunt cei mai buni avocați ai Republicii Moldova în procesul de aderare.

MIHAIL POPŞOI vicepreşedintele Parlamentului: În continuare vom depune eforturi susţinute pentru a îndreptăţi aşteptările cetăţenilor noştri care îşi doresc şi merită să fie parte a marii familii europene. Conform principiului meritocraţiei, suntem convinşi că partenerii noştri din UE, cât şi de la Bruxelles, dra şi din capitalele ţărilor UE vor răspunde cu reciprocitate efoturilor şi determinării nostre de a reveni în familia europeană.

O delegaţie a Parlamentului European din cadrul Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova s-a aflat într-o vizită de lucru la Chişinău. Aceştia au asigurat cetăţenii că decizia de la Summitul Consiliului European, din 14-15 decembrie, la care se va discuta iniţierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE, va fi una pozitivă.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter