Social

Manifest împotriva hărțuirii sexuale

Manifest împotriva hărțuirii sexuale

Mai mulţi activişti pentru protecţia drepturilor femeilor au protestat faţă de hărţuirea sexuală în lumea teatrală. Aceştia au cerut autorităţilor Republicii Moldova să nu muşumalizeze acțiunile ilegale, iar în instituţiile culturale să fie introdus un cod de etică. Protestul a fost organizat după ce o actriță a acuzat un regizor de origine lituaniană, de hărțuire sexuală. Acesta spune că e nevinovat.

Protestul a fost organizat în scuarul Teatrului Dramatic Rus de Stat "Anton Cehov". Participanții au cerut Ministerului Culturii o anchetă în cazul hărtuirii sexuale de care este acuzat un regizor din Lituania.


NATA ANDREEV activist civic: „Le transmitem mesajul că nu este ok ca un asemenea caz răsunător să fie pus acolo, undeva, în birou, într-o mapă, în arhivă. Acţiunile trebuie întreprinse. În primul rând – o anchetă, în al doilea rând – un cod de etică aplicat în instituţiile de stat teatrale”.


ALINA CEBOTARI director, asociația ,,Femei pentru Femei": „Din păcate, cazurile de hărţuire şi violenţă sexuală în lumea culturală sunt foarte răspândite, dar ele sunt foarte ascunse, pentru că de multe ori sunt justificate prin faptul că cineva joacă un rol”.


VICTORIA ROTARI artist: „M-am regăsit, pentru că chiar e o problemă foarte mare în ţara noastră – misoginia. Pur şi simplu mergi pe drum şi cineva se uită straniu, şuieră sau se comportă oribil şi în copilărie au fost diferite cazuri, am avut foarte multe cazuri de hărţuire. Noi suntem supuse hărţuirii în fiecare zi şi noi nu o să tăcem, noi o să luptăm pentru drepturile noastre”.


Ministerul Culturii a venit cu precizări și a reamintit că incidentul este în anchetă la procuratură.


COMUNICATUL MINISTERULUI CULTURII: „Ministerul Culturii și-a expus poziția în comunicatul său din 24 august 2023, și a prezentat explicații detaliate asupra situației. Cazul este cercetat de Procuratură, care urmează să vină cu concluziile de rigoare. Reiterăm că Ministerul Culturii condamnă ferm orice formă de hărțuire, intimidare sau discriminare”.


Manifestanţii au condamnat şi faptul că Teatrul ,,Anton Cehov" nu a anulat spectacolul regizat de regizorul lituanian.


TUDOR GLADII, director, Teatrul Dramatic Rus de Stat "Anton Cehov": „Haideţi să lăsăm să se expună justiţia, organele de drept. Nu voi face niciun comentariu, până când nu va fi o decizie a organului de drept. - Vă rog să ne spuneţi dacă aţi avut sesizări din partea actorilor, despre aceste acte de hărţuire sexuală. - Nu am avut şi este straniu de ce acest protest are loc în faţa unui teatru care nu are nimic cu acest scandal”.


În luna august, a fost publicat în presă primul caz de MeToo în lumea teatrală din Republica Moldova. O actriţă a acuzat un regizor de origine lituaniană de hărțuire sexuală, acesta fiind deja condamnat pentru un delict asemănător în țara lui. Regizorul acuzat respinge acuzațiile.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter