Social

Meniul din grădinițele din Chișinău va arăta altfel decât până acum şi va fi făcut în baza unui ghid metodologic culinar

Meniul din grădinițele din Chișinău va arăta altfel decât până acum şi va fi făcut în baza unui ghid metodologic culinar

Manualul este o premieră pentru Republica Moldova şi conține nu doar rețete, dar și descrierea procesului de preparare a bucatelor şi informații despre fiecare produs. Ghidul a fost elaborat de Direcția generală Educație din Chișinău, în colaborare cu ANSA şi Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Bucătăresele din grădiniţe spun că datorită noului ghid culinar, mâncarea va fi preparată mult mai repede şi va fi mai gustoasă şi mai sănătoasă.

LIUBA ONOFRICIUC, bucătar: "E pus totul la cuptor. Nu se prăjeşte nimic pe plită. Totul e în cuptor. Noi înainte, prăjeam pârjoalele pe plită şi apoi în rolă le dădeam. Acum totul e în rolă. Totul e dietic. Iată eu azi am terci din cuscus cu lapte."

Noul manual culinar e ca o enciclopedie. Pe lângă rețete, conţine și informații despre fiecare aliment care va ajunge în farfuria copiilor.

CORALIA BABCENCO, metodistă principală, Direcției generale educație, tineret și sport: "Importanţa fiziologică a substanţelor nutritive din alimente, raţia zilnică a micro şi ma cro nutrienţilor din alimente, produsele alimentare recomandate în alimentaţia copiilor dar şi produsele alimentare interzise în alimentaţie şi multe altele."

"Sunt multe alimente care copii mei au învăţat să le mănânce aici. Acasă nu le mâncau iar aici sfecla roşie fiartă sau altele care au început să le mănânce."

"Copii de mici trebuie să cunoască ce înseamnă o alimentaţie corectă şi educatorii din grădiniţă trebuie să-I ajute să cunoască această informaţie."

Totuşi, pentru prepararea unor bucate, e nevoie şi de tehnică modernă, care, însă, lipseşte în unele instituţii.

LIDIA ALEXA, director, Grădiniţa nr. 6: "Cee ace ţine de supele piure. Bucătăria noastră însă nu este dotată cu acest mixer care poate mărunţi aceste bucate şoi sper în continuare să avem aceste lucruri care să ne permită să facem aceste bucate."

Reprezentanţii Direcției Educație spun însă că, în următoarea perioadă, vor fi modernizate şi bucătăriile grădiniţelor din Chişinău.

ANDREI PAVALOI, șef adjunct, Direcția generală educație, tineret și sport, municipiul Chișinău: "Vorbesc aici despre paraconvectomate, aparate de curăţat cartofi şi despre alt utilaj absolut necesar acolo dar vom îmbunătăţi uneltele şi ustensilele de care au ne voie bucătarii."

Ghidul metodologic culinar a fost publicat în 200 exemplare şi repartizat deja tuturor grădinițelor din municipiul Chișinău. Preţul tirajului este de 100 de mii de lei.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter