Politic

Deputații propun o serie de modificări ale Codului Penal. Dezinformarea şi activităţile ostile împotriva securităţii ţării vor fi investigate ca trădare de patrie

Deputații propun o serie de modificări ale Codului Penal. Dezinformarea şi activităţile ostile împotriva securităţii ţării vor fi investigate ca trădare de patrie

Sancţiuni mai dure pentru persoanele care fac jocul grupărilor criminale sau a unor state îndreptate împotriva suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova. Deputaţii propun o serie de schimbări la Codul Penal, prin care dezinformarea şi activităţile ostile împotriva securităţii ţării să fie investigate ca trădare de patrie. Amendamentul a fost discutat astăzi în Parlament.

floare carpet

În cadrul consultărilor publice privind schimbările la Codul Penal al Republicii Moldova, s-a propus ca persoanele publice, cu funcţii de răspundere, care săvârşesc acţiuni impotriva statului, în schimbul unui interes material, să fie pedepsite cu închisoarea de la 12 la 20 de ani.


IGOR CHIRIAC deputat PAS: „Trădare de patrie adică fapta săvârşită intenţionat de către un cetăţean al Republicii Moldova împotriva suveranităţii, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacităţii de apărare a Republicii Moldova, în interesul unui stat străin, unei organizaţii străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanţilor lor, este exprimată prin: trecere de partea inamicului pe timp de război sau conflict armat; spionaj; divulgare a secretului de stat; acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului.”


OAZU NANTOI deputat, PAS: „Dacă noi nu uităm că Rusia este un stat agresor şi există nişte persoane care pretind că sunt politicieni şi folosesc banii ilegali veniţi din partea Federaţiei Ruse asta este o trădare de patrie, deoarece ei utilizează resursele statului agresor pentru a ataga suveranitatea, ordinea consituţională a Republicii Modova.”

floare carpet


NICOLAE ZANEVICI reprezentant, Procuratura Generală: „De principiu noi suntem de acord cu acest amendament. Cu privire la existenţa pârghiilor procuraturii referitor la combaterea fenomentului la insisntenţa PG au fost introduse anumite articole care sunt mai puţin grave pentru efectuarea măsurilor speciale de investigaţie inclusiv cele cu tentă politică: coruperea politică şi alte acţiuni.”


Nu vor cădea sub incidenţa legii persoanele racolate, care însă nu au săvârşit vreo acţiune împotriva statului şi s-au predat de bună voie autorităţilor Republicii Moldova.


ALEXANDRU MUSTEAŢA director, SIS: „Procesul de racolare de către un serviu străin presupune un proces fie că este vorba despre un acord în scris, fie că este vorba de un acord dar care iarăşi trebuieşte demonstrat. De aceia eu aş propune scă scoatem partea aceasta racolată de spionaj străin şi să o reformulăm cumva pentru că este foarte greu de demonstrat.”


STANISLAV COPEȚCHI secretar de stat, Ministerul Justiţiei: „ Prin amendament în partea introductivă se încearcă a se prefigura în interesul cui urmează a fi comisă tradarea de patrie. Ministerul Justiţiei consideră că modificările aduse la Codul penal sunt beneficie motiv pentru care susţinem.”


Potrivit expertului în Politică, Securitate şi Justiție, Andrei Curăraru, depinde de procurori să demonstreze că vizitele dese la Moscova ale unor politiceini proruşi au ca scop destabilizarea Republicii Moldova.


ANDREI CURĂRARU expert, WatchDog: „Dacă ne referim concret la exemplul creării de blocuri electorale peste hotare este clar că trebuie să se găsească baza doveditoare că acestea sunt create pentru a submina suveranitatea şi securitatea naţională. Astfel va fi foarte greu de aplicat acest articol privind astfel de activităţi. Adică este o iniţiativă bună, dar sarcina probatorie va fi pe procurorii implicaţi pe astfel de cazuri.”


Amendamentul a fost elaborat cu scopul de a combate activitatea infracțională care vizează suveranitatea, independența şi securitatea Republicii Moldova. Iniţiativa urmează să fie examinată în comisia parlamentară pentru Securitate.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter