Actualitate

Ceremoniile dedicate sărbătorii evreiești Hanuka au avut loc în marile orașe ale lumii. Luminile au fost aprinse și la Kiev, Berlin și Washington

post-img
Hanuka, Berlin

În marile oraşe și capitale ale lumii au avut loc ceremoniile dedicate sărbătorii evreiești Hanuka. Considerată o sărbătoare care marchează victoria luminii asupra întunericului, semnificația acestei ceremonii a devenit și mai vie după atacurile teroriste din 7 octombrie. Candelabrele uriașe au fost aprinse la Kiev, dar și la Berlin sau Washington.

FTR

 


Sfeşnicul cu șapte brațe care sugerează prezența lui Dumnezeu și este simbol al tempulului lui Solomon a fost aprins în Piața Independenței din Kiev, în prezența ambasadorilor Marii Britanii și Austriei.

Onoarea de a aprinde lumina de Hanuka la Kiev i-a revenit ambasadorului Marii Britanii în Ucraina, Martin Harris.

Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii în Ucraina: Vă urez Hanuka fericită tuturor. Întunericul se va risipi şi lumina va învinge.

FTR

Și în Berlin, ceremonia de Hanuka a avut loc într-un loc simbolic, Poarta Brandenburg. Marele Rabin al Germaniei și cancelarul Olaf Scholz au urcat cu o macara specială până la înălțimea Menorei, pentru a aprinde luminile.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: Acest candelabru de Hanuka îşi are locul aici, în faţa Porţii Brandenburg, din inima capitalei noastre, ca un simbol al speranţei şi încrederii. Şi ca un simbol al apartenenţei inseparabile a credinţei iudaice şi a cetăţenilor evrei la ţara noastră.

În capitala federală americană au avut loc, de asemenea, ceremonii cu ocazia Hanuka, în apropierea Casei Albe. Cel care a rostit discursul oficial a fost soțul vicepreședintelui Kamala Harris, care este de religie iudaică.

Doug Emhoff, soţul vicepreşedintelui Kamala Harris: Din partea preşedintelui Biden, a soţiei mele, vicepreşedintele Harris, şi a Primei Doamne, vă urez tuturor o Hanuka fericită!

Iar la New York a fost aprinsă cea mai mare Menorah din lume, de aproape 11 metri înălțime, opera unui artist israelian.

Hanuka, care se traduce prin dăruire, este o sărbătoare a familiei, numită și sărbătoarea luminii, care durează opt nopți și marchează o victorie a iudeilor macabei, în secolul al doilea înainte de Hristos, în urma căreia au fost reluate ceremoniile religioase în Templul lui Solomon.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter