Economic

Peste 600 de experţi din R. Moldova şi din 80 de ţări ale lumii au participat, timp de două zile, la cel mai mare forum economic desfăşurat la Chişinău - "Moldova Business Week 2022"

"Moldova Business Week 2022"
Sursa video: TVR MOLDOVA

În cea de-a doua zi de "Moldova Business Week 2022", la eveniment au participat reprezentanţi ai unor companii internaţionale, cu circa jumătate de milion de angajaţi în întreaga lume. În Republica Moldova, ei au analizat oportunităţile de investiţii şi le-au discutat cu cei peste 600 de invitaţi din 80 de ţări.

Evenimentul a adunat oameni de afaceri din România, Germania, Italia, Statele Unite ale Americii, India, China şi chiar Republica Dominicană. În prima zi a forumului ei au aflat mai multe informaţii despre economia Republicii Moldova. Astăzi, însă, au avut ocazia să stea de vorbă chiar cu oamenii de afaceri basarabeni sau investitori străini deja prezenţi în Republica Moldova.

DAN RADU reprezentant asociaţie, România: "Reprezint o afacere din Iaşi care se ocupă de promovarea comunităţii tehnologice din regiune. Sunt prezent aici pentru că sunt foarte interesat de viziunea de dezvoltare a Guvernului R. Moldova legat de această zonă. Cred că avem un viitor comun în această dezvoltare şi cele două Moldove pot forma un tot economic."

MIHAIL ŞALVIR administrator, ZEL Valcaneş: "Noi suntem deschişi pentru toţi investitorii. În zona economică liberă Valcaneş avem diferite domenii de activitate începând cu produsele agricole, terminând cu electronica şi automotive. Încrederea este, interesul este, în special în situaţia actuală regională."

Interesată de Republica Moldova este şi o companie din Polonia, specializată într-o sector mai puţin popular în Republica Moldova - prestări servicii diverse la distanţă pentru persoane fizice şi firme. Aceasta are aproximativ jumătate de milion de angajaţi în întreaga lume.

PAWEL PANCZYJ director companie, Polonia: "Republica Moldova are şansa unica de a repeta succesul din industria IT. Dacă vor fi implementate soluţiile de business service în domeniul legal şi fiscal, asta va duce la crearea, în următorii cinci ani, de două ori mai multe locuri de muncă decât sunt în prezent în sectorul IT."

Experţii internaţionali spun că războiul din Ucraina are un impact serios asupra economiei Republicii Moldova dar, chiar şi aşa, aici există oportunități majore pentru investitorii străini.

LISA KAESTNER manager regional al Băncii Mondiale pentru Ucraina şi Republica Moldova" ȚAm văzut mai multe reforme întreprinse şi sperăm că, în viitor, vor avea loc şi alte reforme. Şi accesul către UE poat aduce mai multe oportunităţi pentru dezvoltarea sectoarelor energetic, transport, agrobusiness, TIC, etc.."

DAN NUŢIU preşedinte AIR: "În continuare susţin că R. Moldova este de interes nu doar pentru România ci pentru întreaga UE şi nu numai. Cu toţi care au vorbit până acum, au venit cu intenţia de a prospecta piaţa şi de a deschide pentru termen scurt businessuri în Republica Moldova. Prezenţa investitorilor străini conferă încredere şi conferind încredere cu siguranţă vom avea şi pe termen lung mult mai mulţi investitori."

În acest an, evenimentul se desfăşoară sub genericul "Moldova – destinație de relocare a afacerilor și soluție pentru lanțul de aprovizionare regională".

SERGIU HAREA preşedinte CCI: "Republica Moldova este un loc destul de propice pentru investiţii şi investitorii care lucrează aici arată că asta este un lucru bun şi că se poate de obţinut profituri.Trebuie să facem mai mult accent pe pregătirea forţei de muncă, pe debirocratizare."

Potrivit autorităţilor, capitalul investiţiilor străine în Republica Moldova se ridică la 900 milioane de dolari, 83% fiind din Uniunea Europeană.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter