Social

Raionul Ialoveni marchează 45 de ani de la fondare

Ialoveni
Sursa video: TVR MOLDOVA

Localnicii din Ialoveni sărbătoresc azi 45 de ani de când a fost fondat raionul. Zona se bucură de o infrastructură bună şi servicii sociale de calitate. Raionul a reuşit să se dezvolte şi datorită proiectelor susţinute financiar de România şi alte ţări din Europa.

Dorinţa de implicare social i-a ajutat pe locuitorii din Ialoveni să atragă investiţii şi să-şi dezvolte comunităţile. Cartea lansată astăzi  - ''Raionul Ialoveni, tradiţie şi viitor''  - prezintă bogăţia acestei regiuni şi eforturile localnicilor pentru a-şi îmbunătăţi condiţiile de trai. Autorităţile locale recunosc că România a investit în fiecare localitate din acest raion. Doar în satul Puhoi au fost implementate 10 proiecte – de la modernizarea gradiniţelor şi şcolilor, dotarea instituţiilor medicale, până la construcţia de drumuri şi rețele de apă.

„Ialoveniul este foarte dezvoltat, chiar cu Chişinăul dacă să luăm, infrastructura e mult mai bună. Avem un sătuc mic, dar e bine amenjat, curat , avem un primar exemplar. Oamenii din Ialoveni şi Pojoreni sunt oameni buni la suflet şi frumoşi, înţelepţi. Unele şcoli să fie reparate dar în rest ne mândrim cu ce avem”.

Oamenii din Ialoveni sunt promotorii tradiţiilor româneşti şi ştiu să  muncească dar şi să se distreze.

„Totul  depinde de oameni, dacă oamenii o să aibă străduinţă vom avea şi dezvoltare, nu trebuie să aşteprăm de la autorităţi. Noi  ţinem foarte bine minte anii când au început, cu 45 de ani în urmă eram tineri, este o diferenţă foarte mare în toate domeniile”.

MIHAIL SILISTRARU, președintele Raionului Ialoveni: „Când mă întâlnesc cu alţi preşedinţi, alţi cunoscuţi din Republica Moldova şi de peste hotare, întotdeauna îmi spun când venim în Ialoveni vedem ceva nou, oraşul este în creştere”.

La sărbătoarea raionului au venit oaspeţi din Iaşi, Alba Iulia, Arad şi alte oraşe din România şi Europa care au contribuit la dezvoltarea acestui raion.

GHEORGHE BACIU, primar, Slănic Moldova: „Republica Moldova poate să întreacă România în ceea ce priveşte nivelul de implemnetare a proiectelor, pentru că noi le-am implementat acum 15 ani şi între timp tehnologia sa schimbat şi lucrurile se fac mult mai repede”.

BOGDAN-DRAGOȘ LEGĂNUȘ, viceprimar, municipiul Moineşti: „Românitatea se simte şi se transmite, vorbim aceeaşi limbă, gândim la fel, simţim la fel. Atunci când se depune szflet, lucrurile merg spre performanţă şi spre viitor”.

IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului: „Raion cu o românitate foarte puternică, patrioti, cei care au stat la temelii atunci când a trebuit să luptăm pentru valorile noastre: limba română, istorie. Un parcurs foarte clar de integrare europeană, înseamnă oameni cu caracter”.

Raionul Ialoveni este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al Republicii Moldova, cu peste 24 de mii de agenţi economici. În 2022, doar oraşul Ialoveni a primit de la bugetul de stat peste 54 de milioane de lei. 20 de localităţi din raionul Ialoveni urmează să implementeze proiecte de infrastructură prin proiectul Satul European. Bugetul total este de 109 milioane de lei.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter