Actualitate

Zi de sărbătoare pentru Armata Naţională a R. Moldova, care marcheză astăzi 31 de ani de la fondare. Un eveniment festiv a avut loc astăzi la Ministerul Apărării

Ziua Armatei Naționale
Sursa video: TVR MOLDOVA

"Pentru Patrie! Pentru Onoare! Pentru Tricolor!". Cu acest slogan Armata Naţională a Republicii Moldova şi-a sărbătorit cea de-a 31-a aniversare. La sediul Ministerului Apărării a avut loc o ceremonie oficială, la care a participat preşedintele Maia Sandu, comandantul suprem al Forţelor Armate, dar şi ministrul Apărării, Anatol Nosatîi. Din cauza stării de urgenţă, evenimentul a fost mai modest faţă de cele din anii precedenţi.

Cele peste trei decenii ale Armatei Naţionale au fost marcate de istoria Republicii Moldova. Militarii basarbeni au participat la sute de misiuni de pacificare în ţări măcinate de războaie. Printre cei care au asigurat pacea în vremuri de război este şi colonelul Sergiu Cirimpei, locţiitorul şef al Marelui Stat Major.

col.SERGIU CIRIMPEI locţiitorul şef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale: " Îmi execut seviciul din 1998, peste 20 de ani. Ce-au însemnat pentru mine? A însemnat să-mi fac datoria faţă de patrie cu mândrie aşa cum au făcut-o strămoşii şi părinţii noştri. În misiuni am fost în Coasta de Fildeş, ONU, misiune de menţinere a păcii. Am încredere absolută în efectivul Armatei Naţionale şi în cetăţeni R. Moldova că suntem în măsură să executăm sarcinile puse în faţă."

În semn de apreciere, zeci de militari şi angajaţi ai Armatei Naţionale au primit astăzi distincții de stat.

Printre cei care s-au ales cu distincţii este şi Galina Mahu. Este genist şi activează în Armata Naţională din 2012.

loc.GALINA MAHU ofiţer superior, inginer batalionul Geniu: "Este o distincţie de stat de la dna preşedinte. Este medalia "Meritului militar". Pentru mine este o surpriză lucrul nostru a fost apreciat şi pentru asta suntem mulţumiţi. Permanent trebuie să fim la dispoziţia cetăţenilor, în permanenţă trebuie să ne pregătim, studiem. Armata este pregătită şi va fi pregătită în continuare"

În discursul său de felicitare, preşedintele Maia Sandu a vorbit din nou despre necesitatea modernizării Armatei Naţionale.

MAIA SANDU preşedintele Republici Moldova, comandantul suprem al Armatei Naţionale: "Militarii au fost alături de cetăţeni în timpul pandemiei şi în primăvara acestui an când în premieră, în istoria R.Moldova, sute de mii de femei şi copii din Ucraina s-au refugiat în ţara noastră din cauza războiului. Sectorul de apărare a fost ignorat timp de mai mulți ani. Am moștenit o armată slăbită, fără echipamente şi tehnică militară. Un război nedrept si crunt este chiar la hotarele noastre, în țara vecină, iar Republica Moldova nu are un scut de apărare suficient pe care să conteze. Este de datoria noastră să construim o armată modernă."

ANATOL NOSATÎI ministrul Apărării: "Este nevoie de ceva timp pentru a rezolva problemele create de-a lungul anilor şi asta necesită eforturi colosale şi resurse tehnico-materiale. Ne dorim ca să nu avem război, dar ca militari ne pregătim pentru asta căci asta este misiunea de bază, apărarea integrităţii şi suveranităţii naţionale. Militarii în permanenţă îşi desfăşoară actuvutăţile în centrele de instruire."

Ziua Armatei Naţionale a fost sărbătorită şi în Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt, cu un concert al Orchestrei Prezidenţiale.

"E un eveniment frumos. Îl privim cu interes. Să reuşescă să ne apere ţara, să aibă rezultate bune în serviciul lor." "Imi place, sunt legat cu această sărbătoare asta. - Sunteţi si dvs militar? - Am fost. Sunt pensionar de la Forţele Armatei. Să ducă serviciul până la capăt şi să se bucure că avem o armată mică dar puternică, vitează."

Forţele Armate ale Republicii Moldova au fost înființate prin decretul primulUI președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, în 1991, la o săptămână de la Proclamarea Independenței. În prezent, efectivul Armatei Naţionale numără 6500 de militari şi 2200 de angajaţi civili.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter