Extern

SUA au lansat din avioane primele ajutoare pentru palestinienii din Fâșia Gaza

post-img
SUA au lansat din avioane primele ajutoare pentru palestinienii din Fâșia Gaza

Statele Unite au lansat aerian, sâmbătă, primele ajutoare pentru palestinienii din Fâșia Gaza. Mii de porții de mâncare au fost parașutate de trei avioane militare, relatează BBC, scrie Digi24.ro

Ajutoarele constau în 30.000 de porții de mâncare. Un purtător de cuvânt al Comandamentului Central al SUA a declarat pentru agenția de știri AFP că la lansare au participat trei avioane de transport C-130. 

Surse americane au declarat pentru CBS, partenerul BBC, că această lansare a fost prima din multe altele.  

Președintele Joe Biden a promis că va intensifica ajutorul în teritoriu după moartea a peste 100 de persoane care așteptau ajutoare într-un convoi joi. 

Cel puţin 576.000 de oameni din Fâşia Gaza, un sfert din populaţia enclavei, sunt la un pas de foamete, potrivit Oficiului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.

Un dezastru umanitar are loc în Fâşia Gaza, în special în nord, după aproape cinci luni de campanie aeriană şi terestră israeliană care a distrus părţi din fâşia de coastă aglomerată şi a împins populaţia până la limita foametei, notează Reuters.

În timp ce unii oameni mănâncă hrană pentru animale şi chiar cactuşi pentru a supravieţui, iar medicii spun că sunt copii care mor în spitale din cauza malnutriţiei şi a deshidratării, ONU a anunţat că se confruntă cu „obstacole copleşitoare” pentru a primi ajutoare în Fâşia Gaza.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter