Actualitate

Trupele ruse de ocupație din regiunea transnistreană au desfășurat exerciții cu scenariul unui atac radioactiv sau cu arme biologice

post-img
Trupe ruse de ocupație

Trupele ruse de ocupație din regiunea transnistreană au desfășurat exerciții în cadrul cărora cadrele militare au învățat cum să acționeze în cazul unui atac cu radiații, chimic sau biologic. Acest lucru a fost anunțat de ministerul rus al apărării, care a menționat că "exercițiile au fost planificate".

"În timpul aplicațiilor, militarii din GOTR au trebuit să opereze în condițiile utilizării armelor de distrugere în masă de către inamic. Pentru a aduce condițiile mai aproape de acțiuni reale, zona infectată a fost umplută cu fum creat dintr-o perdea continuă de aerosoli", a precizat ministerul rus al apărării într-un comunicat.

Potrivit sursei, în timpul antrenamentului, militarii au fost nevoiți să îmbrace costume de protecție și să treacă prin zonele convențional contaminate, iar apoi să-și curețe uniformele și armele de radiații.

Nici autoritățile oficiale ale Republicii Moldova, nici administrația Transnistriei n-au reacționat la desfășurarea exercițiilor în contextul războiului din Ucraina vecină. Săptămâna trecută, negociatorul-șef de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, și-a exprimat indignarea că militari ai Armatei naționale a Moldovei au desfășurat exercițiile militare "Scutul de foc - 2022" împreună cu militari din România și Statele Unite. Exercițiul menționat are loc anual din 2016.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter