Economic

Guvernul a aprobat proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2025. Recean: Sarcina principală, acum, este să răspundem solicitării cetățeanului

post-img
ședința Guvernului, 4 decembrie 2024

Guvernul a aprobat, astăzi, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2025. Principalele măsuri prevăzute în document țin de implementarea politicilor salariale noi, acordarea compensațiilor la energie, precum și majorarea prestațiilor sociale.

„În perioada 2023-2024 am consolidat capacitatea noastră de creștere economică. În ciuda tuturor greutăților și problemelor care există în regiune, și problemele pe care le cauzează invazia regimului de la Kremlin în Ucraina, noi am stabilizat economia, și sarcina principală acum este să răspundem solicitării cetățeanului. Cea mai mare problemă a cetățeanului astăzi sunt veniturile și calitatea serviciilor oferite de către stat”, a declarat premierul Dorin Recean.

Documentul prevede creșteri salariale de 15% pentru personalul medical și de circa 9% pentru pedagogi, pentru unii angajați din organele de forță și alte categorii de angajați bugetari. 

Valoarea de referință de bază pentru calcularea salariilor în sectorul bugetar va fi majorată cu circa 5% comparativ cu anul 2024 - de la 2100 de lei la 2200 de lei. Salariul minim în sectorul bugetar va spori de la 5000 de lei la 5500 de lei.

O altă măsură importantă inclusă în bugetul pentru anul viitor este acordarea, în perioada de iarnă, a compensațiilor la energie, sub formă de plată monetară, celor mai vulnerabili consumatori.

De asemenea, de la 1 mai 2025, va spori cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă. Acesta va fi de 3300 de lei pentru persoanele care au realizat un stagiu complet de cotizare de 40 de ani, la momentul stabilirii pensiei. Este prevăzută și majorarea unor prestații sociale, inclusiv pentru victimele reabilitate ale represiunilor politice și veteranii de război.

Documentul include și resurse pentru asigurarea alimentării elevilor din clasele V-IX din instituțiile de învățământ secundar, începând cu 1 septembrie 2025. 

Pe partea de cheltuieli, vor fi majorate cu 247 de milioane de lei sau cu 6,7% cheltuielile pentru proiectele finanțate din surse externe, comparativ cu anul 2024. Vor fi derulate circa 78 de proiecte finanțate din surse externe, în valoare de peste 3,91 miliarde de lei.

În anul 2025 vor crește și cheltuielile pentru investiții capitale - cu 337,8 milioane de lei sau cu 18,1%, față de 2024, ca urmare a faptului că vor fi demarate 12 proiecte noi.

În total, veniturile bugetului de stat pentru anul 2025 vor însuma 71,55 miliarde de lei, iar cheltuielile vor fi de 85,44 miliarde de lei. Deficitul bugetar va constitui 13,89 miliarde de lei.

Tot astăzi, Guvernul a aprobat proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025. Veniturile și cheltuielile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor se estimează la nivel de 46,51 miliarde de lei.

În același timp, proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2025 prevede venituri și cheltuieli în sumă de câte 17,39 miliarde de lei.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter