Social

Peste 14 mii de solicitări la urgenţă, timp de o săptămână. Cel mai frecvent au apelat ambulanţa pacienţii cu boli cardiovasculare

post-img
imagine simbol

Timp de o săptămână, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru 14155 cetățeni, inclusiv la 1998 copii. După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital 5762 pacienți, dintre care 1198 copii, au fost transportați la spitale. Din numărul total de solicitări - 315 au fost inutile, care nu corespundeau criteriilor urgențelor medico-chirurgicale.

În structura solicitărilor deservite continuă să predomine cele cauzate de urgențele cardiovasculare - 3758 solicitări, inclusiv 68 pacienți cu sindrom coronarian acut, urmate de urgențele neurologice - 1904 solicitări, inclusiv 227 accidente vasculare cerebrale și urgențele respiratorii - 1725 solicitări.

Pe parcursul săptămânii trecute, echipele AMU au fost solicitate pentru 1278 persoane cu diverse urgențe traumatologice. Urmare a accidentelor rutiere produse pe traseele R. Moldova 50 persoane, dintre care 44 maturi și 6 minori, au avut de suferit. Ulterior, 41 pacienți, inclusiv 6 minori, au fost transportați asistat la spital pentru tratament specializat.

La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate 59 solicitări pe motivul urgențelor generate de agenții fizici, chimici și de mediu: printre care 33 persoane care au suferit combustii și 25 mușcături de animale/ înțepături de insecte. Totodată, au parvenit 51 apeluri pe motivul urgențelor toxice de diferită geneză, inclusiv 27 intoxicații cu medicamente, 4 cu alcool și 2 cu monoxid sau bioxid de carbon.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter