Social

Ne aşteaptă şase zile de foc. Ce ar trebui să facem pentru ca vremea extremă să nu ne creeze probleme de sănătate

Ne aşteaptă şase zile de foc. Ce ar trebui să facem pentru ca vremea extremă să nu ne creeze probleme de sănătate

Republica Moldova este, de astăzi, sub cod galben şi portocaliu de caniculă. Ne aşteaptă şase zile de foc, cu temperaturi de până 39 de grade Celsius. În aceste condiţii, medicii le recomandă oamenilor să evite expunerea îndelungată la soare, mai cu seamă, între orele 10.00 şi 17.00 şi să bea cât mai multă apă.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: La ora şi 12 şi 10 minute sunt 35 de grade Celsius, la umbră. La soare e şi mai cald. Am lăsat acum 20 de minute termometrul sub cerul liber, să vedem ce valori indică acum. Aerul este încins până la 45 de grade Celsius.

Drumarii din Chişinău au început să stropească cu apă străzile încinse din oraş pentru a proteja învelişul asfaltic.

Şi oamenii spun că luptă cum pot cu zăpuşeala. La mare căutare sunt aparatele de climatizare, iar magazinele de electrocasnice profită de acest lucru. Natalia Sîrbu este din Criuleni şi a venit la Chişinău să-şi cumpărere un ventilator.

NATALIA SÎRBU, cumpărătoare: Bani de condiţioner nu avem. Şi încercăm să vedem. Da nu putem să ne odihnim nici noaptea, că nu-ţi găseşti locul. Acum faci duş, acum eşti ud la loc.

IGOR GRAUR, manager magazin electrocasnice: De întrebat sunt foarte des întrebate. La call centre fiecare a doua, a treia întrebare este despre climatică. Aparatele de aer condiţionat, cred că pe reţea merg în jur de 30-50, în funcţie de zi. Ventilatoarele, de la 100 cred că.

Medicii le recomandă oamenilor să bea cât mai multă apă şi să evite expunerea la soare.

AURELIA COTRUŢA, şefă, Secţia medicină de familie, AMT Centru: Cred că în 15 minute, să stai sub soare, după orele 11.00, e suficient ca să apară careva probleme de sănătate. Şi insolaţii, şi cu pierdere de cunoştinţă. Şi cu cefalee.

De departe, cei mai afectaţi de vremea caniculară sunt bolnavii cronici, bătrânii și copiii. Iar specialiştii de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor atrag atenţia asupra alimentaţiei corecte.

MARINA DINTIU, şefă, Direcţia siguranţa produselor alimentare, ANSA: În condiţii caniculare, este suficient două ore ca produsele deja să se altereze şi să devină improprii pentru consumul uman. Îndemnăm permanent consumatorii să procure produsele alimentare din locuri autorizate şi înregistrate de agenţie. Să evite procurarea produselor de pe marginea traseelor, de pe marginea carosabilului.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis pentru următoarele şase zile Cod portocaliu de caniculă pe aproape tot teritoriul Republicii Moldova. În zona de nord vor fi 35 grade Celsius, iar în restul raioanelor, temperatura maximă a aerului va atinge 39 grade Celsius. A fost emisă şi o avertizare hidrologică pentru râurile Nistru şi Prut, unde se va menține o scurgere redusă a apei. Populaţia e îndemnată să consume raţional resursele de apă şi să respecte cu strictețe regulile antiincendiare.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter