Justiție

Iulian Groza susţine că a fost intimidat de către persoane interpuse, pentru a influenţa rezultatele preselecţiei candidaţilor la concursul pentru şefia PCCOCS

Iulian Groza susţine că a fost intimidat de către persoane interpuse, pentru a influenţa rezultatele preselecţiei candidaţilor la concursul pentru şefia PCCOCS

Unul dintre membrii Comisiei speciale de preselecție a candidaților la funcția de procuror cere anularea concursului pentru şefia Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Iulian Groza susţine că a fost intimidat şi supus presiunilor de către persoane interpuse, pentru a influenţa rezultatele preselecţiei candidaţilor.

Într-o postare pe pagina sa socială, Iulian Groza anunţă că a sesizat Consiliul Superior al Procurorilor.


IULIAN GROZA, membru în Comisia Specială: "Pe parcursul ultimelor zile… vă informez că am sesizat mai multe acțiuni realizate prin interpuși, inclusiv prin intermediul conturilor de Telegram, anonime asociate, în scopul intimidării mele și exercitării presiunilor asupra mea, în calitate de membru al Comisiei Speciale, în vederea influențării procesului de preselecție a candidaților pentru funcția de procuror–șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Consider că astfel de presiuni asupra membrilor Comisiei Speciale sunt inacceptabile și reprezintă o ingerință gravă în procesul de preselecție, viciază integritatea concursului și afectează grav credibilitatea rezultatelor selecției candidatului pentru funcția de șef al Procuraturii PCCOCS."

Contactat telefonic, Iulian Groza a refuzat să ne spună cine ar putea sta în spatele acestor acţiuni, declarând că va reveni cu mai multe detalii.

IULIAN GROZA membru al Comisiei speciale de preselecție a candidaților la funcția de procuror: "Eu aştept să aud reacţia CSP, să fiu audiat acolo şi după asta am să ofer şi informaţiile care le cunosc şi care m-au determinat să fac această sesizare către Consiliul Superior al Procurorilor. Dacă CSP va decide anularea atunci va trebui să organizeze un concurs."

Preşedinta CSP, Angela Motuzoc, susţine că soarta concursului pentru şefia PCCOCS va fi decisă în cadrul următoarei şedinţe.

ANGELA MOTUZOC preşedinta CSP: "În caz că va fi un demers de suspendare, dar de fapt este deja cererea domului Rurac de suspendare a acestui concurs la moment va fi pus în discuţie la Consiliul Superior al Procurorilor în şedinţă şi deja în dependenţă de rezultate se va decide."

Şi ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco a reacţionat după ce în spaţiul public au apărut critici privind corectitudinea şi credibilitatea organizării concursului.

SERGIU LITVINENCO ministrul Justiţiei: "În legătură cu concursul la funcţia de şef al PCCOCS inițiat de CSP în noiembrie 2022 și ținând cont de toată situația creată care implică lipsa de credibilitate și riscul iminent de viciere, consider că trebuie identificate soluțiile juridice pentru anularea sau suspendarea lui. Concursul urmează a fi inițiat repetat sau, după caz, reluat când va exista un CSP cu mandat plenipotențial, adică după finalizarea exercițiului de prevetting."

În concursul pentru pentru funcţia de procuror-şef al PCCOCS s-au înscris trei candidaţi. Andrei Mațco, Sergiu Russu şi Eugen Rurac şi-au depus dosarele în ultima zi de înscriere. Cel din urmă a cerut suspendarea concursului pentru că membrii Comisiei speciale de preselecție nu ar corespunde criteriilor de eligibilitate. 

Pe lângă cei trei candidați, este și  fostul adjunct al procurorului general, Eduard Bulat. El a cerut membrilor Consiliului să fie numit la conducerea PCCOCS fără concurs. El susţine că legea îi permite să îşi aleagă orice funcţie din cadrul Procuraturii atât timp cât a fost destituit din funcția de adjunct al Procuraturii Generale.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter