Actualitate

Vicepremierul Andrei Spînu: "Până la finalul lunii septembrie, începutul lunii octombrie deja vom avea deschisă filiala Energocom în România"

post-img
Andrei Spînu

Până la finele lunii septembrie va fi deschisă filială a S.A. Energocom în România pentru a putea desfășura activități de tranzacționare a gazelor naturale. Anunțul a fost făcut de către vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

"În sistemul de transport din România sunt 24,5 milioane de metri cubi. Energocom, compania de stat, este în proces de deschidere a unei filiale în România. Pentru a putea stoca în România ai nevoie de prezența unei persoane juridice, a unei companii. Deja se fac toate procedurile și sunt optimist că până la finalul lunii septembrie, începutul lunii octombrie deja vom avea deschisă filiala Energocom în România și acest gaz care la moment e în sistemul de transport va putea fi, propriu-zis, înmagazinat în depozitele din România", anunță Andrei Spînu.

În luna aprilie, Paramentul a votat modificarea legii gazelor care prevede asigurarea securității energetice a Republicii Moldova. Legea prevede și crearea rezervelor de gaz. În proiect este reglementată obligativitatea furnizorului de ultima opțiune de a stoca, în una din țările vecine, rezerve de gaze naturale, într-un volum suficient pentru o perioadă de două luni de iarnă. În caz contrar vor fi pasibili sancționării.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter