Economic

EXCLUSIV. Natalia Gavriliţa, pentru TVR Moldova: Dacă preţul energiei electrice va trece de o anumită limită, statul va oferi compensaţii şi pentru factura la lumină

EXCLUSIV. Natalia Gavriliţa, pentru TVR Moldova: Scumpirea energiei electrice e generată de scumpirea preţului la gaz

Dacă preţul energiei electrice va trece de o anumită limită, statul va oferi compensaţii şi pentru factura la lumină, a declarat pentru TVR Moldova prim-ministrul Natalia Gavriliţa. Premierul crede că cererea furnizorilor de curent este argumentată, în condiţiile în care centralele electrice locale produc energie electrică în bază de gaze ruseşti, care, la rândul lor, s-au scumpit considerabil, în ultima jumătate de an. Totuşi, unii exeprţi cred că cererea de majorare a tarifelor este la limită, în condiţiile în care CET-urile livrează doar 20 la sută din consumul de energie al Republicii Moldova.

Premierul Natalia Gavrliţa a declarat exclusiv pentru TVR Moldova că scumpirea energiei electrice este generată de scumpirea preţului la gaz, care la rândul său, generează scumpirea producerii energiei electrice de către CET-uri.

NATALIA GAVRILIŢA prim-ministru al Republicii Moldova: " O parte din energia electrică o producem prin regenerabile, dar mai ales Termoelectrica ca un proces secundar în producerea energiei termice. Termoelectrica utilizează fie gaze naturale, fie păcură. Acum au crescut preţul la gaze naturale. Am trecut Termoelectrica la păcură, oricum preţul acestei păcuri a crescut şi a crescut preţul pe care Energocom îl plăteşte la Termoelectrica."

Şeful Executivului dă asigurări, că în cazul majorării preţului, Guvernul va oferi compensaţii la energia electrică prin acelaşi mecanism ca şi la gaz.

NATALIA GAVRILIŢA prim-ministru al Republicii Moldova: "Acest mecanism poate fi folosit şi pentru compensarea preţurilor la energia electrică în caz că vor creşte peste o anumită limită. În acelaşi timp trebuie să recunoaştem că preţul este şi o modalitate de a restrânge consumul. Toată Europa retrânge consumul ca să facă faţă acestor preţuri crescânde dar şi ca să eficientizeze consumul de energie ca să fim mai puţin dependenţi."

Experţii spun că era de aşteptat ca Premier Energy şi FEE Nord să ceară o creştere a preţului la energia electrică, după ce ANRE a aprobat un tarif mai mare pentru curentul furnizat de Energocom. TELEFON ION MUNTEAN expert în energetică: "În general sunt cam la limită nu ar trebui să solicite fiindcă s-a majorat doar energia produsă de CET-uri şi respectiv ponderea lor este la vreo 20 la sută din energia care se produce şi de aceea ar fi cam la limită de pragul de solicitare. "

Furnizorii cer ca noile tarife să fie aplicate de la 1 octombrie, când a crescut și preţul pentru gazele naturale. La începutul verii, ANRE a acceptat creşterea, cu aproximativ 20 la sută, a tarifului pentru energia electrică de la Premier Energy și cu 13% a celei distribuită de FEE Nord.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter