Social

Problemele cu care se confrunta persoanele cu dizabilități în R. Moldova

video

Astăzi este marcată Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi. Conform autorităţilor, în Republica Moldova sunt peste 160 de mii de persoane cu dizabilităţi, adica aproape 7 la sută din populaţie. Societatea nu face destul pentru acesti oameni iar printre problemele de bază sunt neasigurarea dreptului la educaţie, accesul la piaţa muncii și lipsa accesibilităţii. Mai multe date ne prezintă colega mea Mădălina Cociu.

MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: „În Republica Moldova, din cele 160 de mii de persoane cu dizabilităţi, peste 11 mii sunt copii. Peste 55% din total sunt persoane cu dizabilitate accentuată, peste 28% persoanele cu dizabilitate medie, și 16% cei cu dizabilitate severă.  
Pensia medie a acestor persoane este mai mică decât media pensiei pentru muncă. Pentru persoanele cu dizabilitate medie pensia este de peste 1800 de lei, pentru persoanele cu dizabilitate accentuată, peste 2600 de lei, iar pentru cei cu dizabilitate severă, de 2950 de lei.

În anul de studii 2023-2024, în instituţiile de învăţământ din republica moldova au fost înscrişi peste 10 mii de elevi cu cerinţe educaţionale speciale şi cu dizabilităţi. Cei mai multi dintre copii sunt integraţi în şcoli obişnuite, peste 9 mii. În timp ce alţii peste 500 de copii sunt în şcoli speciale.

Rata de participare la forţa de muncă a persoanelor cu dizabilităţi în 2023 a fost de doar 17%, dintre care 16% bărbaţi şi peste 18% femei. Cele mai multe dintre persoanele implicate pe piaţa muncii sunt în sectorul serviciilor, peste 58%, în agricultură, silvicultură şi pescuit peste 31% şi peste 9% în industrie şi construcţii.”


Iuliana Tabacari este o tânără ce poate fi un model pentru ceilalţi. Este într-un scaun cu rotile, dar asta nu o împiedică să aibă un loc de munca pe care şi l-a dorit.


IULIANA TABACARI, agent companie de telefonie mobilă: „Îmi place să fiu activă, chiar dacă sunt pe roţi, chiar dacă sunt obstacole. Obstacolele sunt parte din viaţa noastră, suntem motivaţi să le depăşim şi să mergem mai departe.”


Lucrurile stau mai bine în oraşele mari, dar sunt probleme în mediul rural, acolo unde reformele ajung mai greu. Reprezentanţii ONG-urilor spun că autorităţile trebuie să ofere o atenţie mai mare incluziunii sociale. Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi deserveşte anual circa 1500 de persoane cu dizabilităţi.


VITALIE MEŞTER, director executiv, Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi: „Printre problemele de bază sunt neasigurarea dreptului la educaţie, accesul la piaţa muncii, lipsa accesibilităţii. Cel mai mare volum de solicitări vizează Protecţia Socială a Persoanelor cu Dizabilităţi. Aici noi ne referim la serviciul de asistenţă personală, la faptul că alocaţiile sociale sunt sub nivelul minim de existenţă.”


VICTORIA BOŢAN, specialist Relaţii Publice, Asociaţia Motivaţie: „În perioada 2013-2024, Asociaţia noastră a oferit suport în angajarea a peste 400 de persoane cu dizabilităţi. Dacă e să mă refer la angajatori, cred că numărul celor informaţi a crescut, dar desigur sunt şi din cei care sunt mai reticenţi sau au careva stereotipuri.”


 În ultimii ani, Ministerul Muncii a implementat o serie de reforme pentru dezvoltarea și extinderea serviciilor sociale. S-au creat echipe  mobile, locuințele protejate și asistența personală. În 2024, numărul asistenţilor personali a crescut la 8500, iar 550 de persoane beneficiază de sprijin din partea echipelor mobile. Ministerul a anunţat că, începând cu 2025, va fi lansat un nou Program Naţional de Incluziune Socială.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter