Actualitate

Eugen Tomac: La Bruxelles se discută despre decuplarea R. Moldova de Ucraina în aderarea la UE

Eugen Tomac: La Bruxelles se discută despre decuplarea R. Moldova de Ucraina în aderarea la UE

Uniunea Europeană ia în considerare posibilitatea de a continua dialogul cu Republica Moldova privind aderarea însă decuplând-o de Ucraina, întrucât eforturile Kievului în acest sens sunt blocate de premierul ungar. Mai multe decizii în acest sens urmează să fie luate la Bruxelles în iunie, a declarat pentru TVR MOLDOVA europarlamentarul român Eugen Tomac.

În aceste zile, comisarul european pentru Extindere, Marta Kos, a subliniat că nu exclude o decuplare a Republicii Moldova de Ucraina în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Europarlamentarul român, Eugen Tomac, susţine că declaraţiile comisarului european sunt un semnal optimist, iar Chişinăul trebuie să accelereze pe calea reformelor.


EUGEN TOMAC europarlamentar român: Practic, Republica Moldova este singurul stat din imediata vecinătate a Uniunii Europene unde o bună parte sunt deja cetățeni europeni, dar, totuși, statul este în afara Uniunii Europene și, din acest punct de vedere, avem nevoie de o gândire foarte pragmatică, repet, fără a-i supăra sau a trezi un val de nedreptate din partea partenerilor ucraineni.


De aceea eu cred că declarația doamnei Kos trebuie privită ca un semnal optimist,  pentru că, într-adevăr, se discută despre acest lucru la Bruxelles,  dar oportunitatea politică trebuie pregătită bine și explicată tuturor celor care, evident, pot privi cu reținerea acest mesaj.

Potrivit europarlamentarului român, printre prioritățile bugetare ale Parlamentului European este ca Uniunea Europeană să identifice mecanisme financiare pentru a acoperi golul lăsat de tăierea fondurilor pe care Statele Unite ale Americii le ofereau prin Programul USAID.

EUGEN TOMAC, europarlamentar: Ce pot să vă spun este că săptămâna viitoare, la Strasbourg,  pe 7 mai, voi avea o întâlnire cu Comisarul pentru Democrație și Demografie pentru a discuta exact aceste aspecte, pentru că este în portofoliu lui. Lucrurile trebuie colectate din mers și pentru asta există Uniunea Europeană și pentru asta trebuie să insistăm ca parte din resursele financiară ale Uniunii Europene, destinate Republicii Moldova, să ajungă pentru a suplini acest gol care, din păcate, afectează destul de puternic atât societatea civilă, cât și presa independentă din Republica Moldova.


REDACTOR: CARINA MULLER

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor