Politic

Aeroportul Internaţional Chişinău, pregătiri pentru Summitul Comunităţii Politice Europene de pe 1 iunie

Aeroportul Internaţional Chişinău, pregătiri pentru Summitul Comunităţii Politice Europene de pe 1 iunie

Activitate intensă pe Aeroportul Internaţional Chişinău. Angajaţii întreprinderii de stat se asigură că principala poartă aeriană de intrare în Republica Moldova va fi gata să îi primească, aşa cum se cuvine, pe cei 50 de lideri europeni care vor participa Summitul Comunităţii Politice Europene de pe 1 iunie. Securitatea zborurilor oficiale, siguranţa invitaţilor străini dar şi confortul lor sunt prioritare pentru angajaţii aeroportului, care ştiu că aceasta va fi una dintre cele mai importante misiuni din cariera lor.

„Propun să ne concentrăm pe trei aspecte. Unu, asigurarea siguranţei, asigurarea securităţii şi trei. Procesul logistic. Noi suntem gazdele acestui eveniment, de aceea vreau să avem prudenţă maximă nemijlocit în zilele summit-ului.”

În ultimele două luni, conducerea aeroportului Chişinău se întâlneşte odată la câteva zile să înregistreze progresele făcute şi să traseze urmatoarele obiective în pregătirea aerogării pentru summitul Comunităţii Politice Europene.

CONSTANTIN VOZIAN, directorul aeroportului Internaţional Chişinău: „Noi depunem efort maxim ca acest eveniment să deruleze la cel mai înalt nivel. Dispunem de personal care are experienţa de a organiza evenimente. Avem suport din partea mai multor state din UE care au fost gazde la astfel de evenimente.”

Aproximativ 600 de persoane sunt implicate în aceste lucrări. Pistele, căile de rulare şi platformele de parcare sunt într-o stare bună. Muncitorii trasează acum marcajele şi tund iarba din perimetrul aeroportului.

OLEG TĂTARU, şef serviciu aerodrom, Î.S. "Aeroportul Internaţional Chişinău": „Lucrările de pregătire le-am început cu o lună în urmă. Am început a repara unele suprafeţe de beton şi din asfalt pentru a asigura siguranţa zborurilor, deservirea aeronavelor. Marcajele am început să le facem şi la pista nouă şi la pista veche cu o săptămână în urmă. Pe toată suprafaţa de aerodrom avem vreo 50 de mii de metri pătraţi de vopsit.”

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „Aproximativ 40 de aeronave ale delegațiilor oficiale urmează să aterizeze, pe 31 mai și 1 iunie, pe aeroportul din capitala Republicii Moldova. Reprezentanţii întreprinderii de stat susţin că toate pot fi parcate aici. În caz de necesitate, însă, unele aparate de zbor ar putea fi redirecţionate pe cele mai apropiate aeroporturi din România.”

Pe 1 iunie şi, parţial, pe 2 iunie, spaţiul aerian al Republicii Moldova va fi deschis doar pentru avioanele delegaţiilor oficiale ce vor participa la Summit. Zborurile vor fi dirijate de cei mai buni specialişti iar personalul din aeroport va fi suplimentat.  

SERGHEI BURDUH, director departament operaţional, Î.S. "Aeroportul Internaţional Chişinău": „Sunt pregătite scenariile de bază, scenariul de rezervă şi scenariile alternative pentru fiecare situaţie care poate să intervină chiar şi în ultimul moment. Avem un scenariu pregătit ca, în cazul în care echipa, delegaţia, va solicita repoziţionarea, poate şi în altă ţară, asta e decizia dumnealor, noi suntem pregătiţi şi pentru asta.”

Conducerea aeroportului a cumpărat, în premieră, şi echipamente speciale care alungă păsările din zona pistei. Şi serviciul de securitate al aeroportului va fi în alertă. Peste 180 de agenţi de pază, angajaţi ai întreprinderii de stat, vor face echipă cu autorităţile responsabile de securitatea Summitului. Oaspeţii europeni care vor veni la evenimentul din 1 iunie, de la Bulboaca, vor trece printr-o zonă separată a terminalului de pasageri şi de aceea unele încăperi au nevoie de reparaţii. Cheltuielile pentru lucrările din aeroport se ridică la un milion de lei, bani din bugetul întreprinderii de stat.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „Salonul Expres, cum a fost redenumit salonul VIP de la Aeroportul Internaţional Chişinău, a fost deja pregătit pentru a primi oaspeții de rang înalt. Cel mai probabil, aceștia vor trece pe aici la plecare. Așa că nu e exclus că președinţii Franţei, al Germaniei sau al Italiei, de exemplu, să facă un popas, înaintea zborului, la această masă pentru o cafea. Nicolae Boico, Dumitru Lupu, TVR MOLDOVA.”

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter