Politic

Analistul de politică externă din România, Iulian Chifu, despre referendumul cu privire la aderarea R. Moldova la UE

post-img
Punctul pe AZi
Sursa foto: TVR MOLDOVA

Directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning din Bucureşti, Iulian Chifu, a menționat că acest referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, care se va desfășura în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din acest an ajută la clarificarea și statuarea posturii, intrând în Constituție a unei prevederi foarte importantă. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Dă o bază extrem de solidă, inclusiv în perspectiva viitoarelor guverne pentru că marchează foarte clar drumul pe care la ales R. Moldova. Integrarea în UE, mersul către prosperitate, securitate, către garanțiile pe care spațiul acesta occidental al democrației oferă fiecărui cetățean,” a spus analistul de politică externă din România.

Iulian Chifu crede că cine pariază astăzi contra integrării în UE este sinucigaș politic, dincolo de faptul că nu vrea binele propriului stat.

„Care este contraoferta? Rusia lui Putin, fundul Siberiei, încălcarea drepturilor omului, aruncarea cu mii de oameni într-un război fără nicio bază, care să moară? Asta este primul argument, se statuează direcția de dezvoltare, se clarifică și din punctul acesta de vedere cred că este evident, nu-mi imaginez cine va putea gândi într-un alt sens că acesta este drumul pe care cetățenii R. Moldova doresc să meargă”, a mai menționat acesta.

Potrivit lui, o arată toate sondajele de opinie, ideea că ar fi un risc, nu poate fi decât de natură defetistă.

„Am să revin la august 2004, alegeri parlamentare în R. Moldova, președinte Vladimir Voronin, celebra revoluție din capul lui Voronin. Știu că în august atunci au fost acele două legi de reintegrare a Transnistriei și privind drumul european la R. Moldova. Știți câți parlamentari au votat orientarea pro-europeană a R. Moldova, 100 din 101. O majoritate constituțională declară direcția și ne trezim pe urmă cu un Dodon care vrea să o ia în altă direcție, fiind obligatorie lege în vigoare, neschimbată. Nu am avut un vot covârșitor care să spună altceva.

De la Voronin din 2004 R. Moldova a ales, inclusiv partidul Comuniștilor că vrea să meargă către UE. Asta arată unde suntem cu statul de drept în R. Moldova, dacă ai o lege care este în vigoare cum să nu o aplici și să o ignori. Cum se cheamă neaplicarea unei legi... se cheamă infracțiune. Care se face oricine în orice poziție că asta este supremația legii, care tutelează peste orice pământean,” precizează directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning din Bucureşti

Analistul de politică externă din România, atrage atenția că integrarea R. Moldova a fost votată cu majoritate calificată constituțională de atunci. „Pe atunci sigur vom găsi pe lista comuniștilor care au avut ulterior alte idei.”

La trei ani de mandat președintele Maia Sandu a anunțat că și-ar dori să candideze în 2024 și va solicita Parlamentului ca în tomna anului viitor să organizeze un referendum prin care vectorul european să fie consfințit de cetățenii R. Moldova.

Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi din 7 februarie o puteți urmări în continuare.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter