Extern

Robert Fico şi-a recăpătat cunoştinţa. Viceprim-ministrul slovac: Intervenţia chirurgicală a decurs bine. „El nu se află într-o situaţie care să-i ameninţe supravieţuirea în acest moment”

post-img
Robert Fico

Premierul slovac Robert Fico, grav rănit într-o tentativă de asasinat ieri după-amiază, şi-a recăpătat cunoştinţa după o operaţie de câteva ore, potrivit presei locale. El a suferit o intervenţie chirurgicală care a decurs bine, potrivit declarațiilor făcute de viceprim-ministrului Tomas Taraba pentru BBC.

Cred că va supravieţui în cele din urmă”, a declarat Tomas Taraba, potrivit căruia operaţia a decurs bine. „El nu se află într-o situaţie care să-i ameninţe supravieţuirea în acest moment”, a precizat el.

Robert Fico şi-a recăpătat cunoştinţa după o operaţie de câteva ore, a relatat presa locală citată joi de dpa.

Robert Fico a fost supus unei operaţii „foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat de cinci ori într-un atac comis miercuri în oraşul Handlova, notează EFE.

Premierul social-democrat slovac Robert Fico a fost rănit în abdomen prin împuşcare miercuri, în plină stradă, după o reuniune guvernamentală desfăşurată în afara capitalei Bratislava, în oraşul Handlova.

Un atacator în vârstă de 71 de ani a deschis focul asupra premierului Robert Fico. 5 focuri de armă s-au auzit puternic. Toate gloanțele l-au nimerit pe politician.

Gărzile de corp l-au urcat imediat pe premier în mașină și l-au dus la un spital din apropiere. Era conștient. Funcțiile sale vitale au fost stabilizate imediat.

Petra Klimesova, purtător de cuvânt, Serviciile de Urgenţă: La scurt timp după ora 14.30, am primit informații pe linia de urgență despre un bărbat împușcat în Handlova. Am trimis imediat un elicopter care a transportat pacientul la spitalul din Banska Bystrica.

A fost aleasă varianta transportului la acest spital din centrul țării, la 50 de kilometri distanță de locul atacului, pentru că pacientul nu ar fi rezistat drumului până la Bratislava. Premierul a fost supus unei intervenții chirurgicale complexe, care s-a întins pe durata a câteva ore.

Bărbatul care a tras asupra premierului a fost prins imediat. Juraj Cintula este numele atacatorului de 71 de ani. Este un scriitor și poet care provine din oraşul Levice, din sudul Slovaciei.

Bărbatul este fondatorul clubului literar Duha. El este membru al formaţiunii pro-occidentale Partidul Progresist. Iurai Sintula îl critica frecvent pe premierul Robert Fico în postările sale de pe reţelele de socializare.

Juraj Cintula: Nu sunt de acord cu politica lui şi a guvernului!

– Şi de asta ai decis să acţionezi?

A lichidat mass-media, RTVS (n.r Televiziunea publică) a fost atacată, presa a fost anihilată.

Potrivit ministrului Apărării, Robert Kaliniak, care s-a deplasat la spitalul unde a fost operat premierul, acest atentat este „un atac politic” la care va trebui să „reacţionăm în consecinţă”.

Robert Kalinak, vicepremier, ministrul Apărării: Vorbim despre nivelul de democrație. Despre capacitatea de a ne înțelege reciproc, de a accepta opinia celuilalt. Și nu doar una singură este cea bună. Faptul că cineva are o opinie diferită – fiecare are locul lui pe pământ, fiecare are locul lui în sfera politică. Deci asta este ce s-a întâmplat, este un atac politic. Este absolut clar și trebuie să reacționăm.

Tentativa de asasinare a premierului a avut loc pe fondul unei polarizări acute a societății slovace pusă de multe ori chiar pe seama lui Robert Fico, politician populist cunoscut pentru retorica sa anti-europeană.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter