Actualitate

S-a încheiat amplul exercițiu multinaţional "Scutul de foc — 2022" la care au participat militari din Republica Moldova, România și SUA

S-a încheiat amplul exercițiu multinaţional "Scutul de foc — 2022" la care au participat militari din Republica Moldova, România și SUA

S-a încheiat, la Bulboaca, amplul exercițiu multinaţional "Scutul de foc — 2022" la care au participat militari din Republica Moldova, România și SUA. În ultima zi de instruire au fost executate trageri cu sisteme de artilerie şi armamentul de infanterie din dotarea Armatei Naţionale. Militarii şi-au demonstrat abilităţile acumulate în timpul celor două săptămâni de instrucție.

Ca la un de un adevărat examen de luptă, militarii au folosit sistemele de artilerie de mare calibru, tunurile şi obuzierele. Acțiunile au fost urmărite de ministrul Apărării, comandantul Anatolie Nosatîi, împreună cu șeful Statului Major al Apărării al României, general Daniel Petrescu şi comandantul Gărzii Naționale a statului Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii, general-maior Marvin T. Hunt.

După o simulare a schimburilor de focuri a urmat a urmat o ceremonie oficială. Comandanţii au fost felicitaţi pentru nivelul de pregătire profesională de care au dat dovadă.

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: „Solicit continuarea antrenamentelor la un nivel mai înalt, tot ce faceţi DVS astăzi contribuie la asigurarea securităţii statului şi pregătirea pentru misiunea de bază a Armatei Naţionale, apărarea integrităţii şi suveranităţii naţionale”.

Exerciţiu "Scutul de Foc- 2022" s-a desfășurat în perioada 12-23 septembrie şi a avut ca obiectiv perfecționarea abilităților militarilor din Republica Moldova dar și creşterea nivelului de interoperabilitate între armatele ţărilor partenere, lucru necesar în cadrul misiunilor de menţinere a păcii.

SERGHEI ILICIUC, locotenent, conducătorul exerciţiului "Scutul de Foc": „Exerciţiul are ca scop exersarea tacticilor şi procedurilor subunităţilor de artelerie, Armatei Naţionale în comun cu partenerii externi. Noi suntem în colucrare de mult timp şi practic am preluat toate tacticele”.

ALEXANDRU DELEANU, capitan, Armata României: „Noi folosim în mare aceleaşi tehnici, tactici şi proceduri la instrucţii, diferă câteva comenzi, dar principiul este acelaşi, nu avem bariera de limbă, ne înţelegem foarte bine şi totul a decurs bine”.

Prima parte a exerciţiului Scutul de Foc 2022, s-a desfăşurat în luna iunie în România. Scutul de Foc" face parte din planul de instruire al Armatei Naţionale pentru 2022 și este organizat anual, din 2015.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter