Cultură

Uniți prin educație. România este ţara pe care mulţi tineri basarabeni o aleg pentru a-şi face studiile liceale sau universitare

Uniți prin educație. România este ţara pe care mulţi tineri basarabeni o aleg pentru a-şi face studiile liceale sau universitare

România este ţara pe care mulţi tineri basarabeni o aleg pentru a-şi face studiile liceale sau universitare. Ei beneficiază de cazare, bursă şi o diplomă de studii recunoscută la nivel internaţional. Dar şi cei din România văd în Republica Moldova o oportunitate excelentă pentru a-şi continua studiile. Cel mai important e că tinerii de pe ambele maluri ale Prutului spun că se simt ca acasă fie la Chişinău, Bucureşti sau Timişoara.

Anual, universităţile din România oferă aproximativ 5000 de burse de studii pentru tinerii din Republica Moldova. Basarabeanca Ana Camelia Buzdugan are 21 de ani şi este studentă la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. De trei ani, oraşul de pe Bega i-a devenit a doua casă, iar relaţiile de prietenie pe care şi le-a construit au ajutat-o să se integreze mai uşor în noua comunitate.

ANA CAMELIA BUZDUGAN, studentă la Timişoara: „Mă bucur foarte mult că am avut ocazia şi am ocazia să-mi fac studiile în România mai ales datorită oportunităţilor pe care ni le oferă statul român. În legătură cu cazarea, dar şi bursele, dar şi pentru că am ajuns în Timişoara pe care îl consider un oraş foarte frumos şi care este în acest an capitala europeană a culturii.”

La peste 400 de kilometri depărtare de Chişinău a plecat şi Dana Ţopa, care îşi face studiile la Bucureşti, la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila".

DANA ŢOPA, studentă la Bucureşti: „La Bucureşti am întâlnit oameni frumoşi, oameni calzi, altruişti, deschişi şi mă simt extrem de norocoasă să fac parte din acest colectiv. Colegii mei de facultate sunt oamenii alături de care petrec mai mult timp, decât acasă şi care în timp au devenit familia mea extinsă.”

„La moment, România este locul în care eu cresc, mă dezvolt, învăţ, iar pentru toate aceste lucruri sunt extrem de recunoscătoare.”

De cealaltă parte, Republica Moldova a devenit "acasă" şi pentru mulţi tineri din România. La universităţile din Chişinău învaţă peste cinci mii de studenţi străini, iar cea mai mare pondere, de peste 40 la sută, o au cei de peste Prut. Despre decizia de a se înscrie la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova ne-a povestit Alex Cristian, care a venit din Satu Mare.

ALEX CRISTIAN TIMOC, student la Chişinău: „Eu simt că mi-am făcut mai mulţi prieteni aici, decât în România. Am mai mulţi prieteni adevăraţi în care pot avea încredere. De când am venit aici, eu nu am simţit vreo diferenţă între cultura mea şi cultura voastră. Eu m-am gândit să continui aici şi probabil să mă axez pe penal. Vreau să fiu în domeniul de cyber crimes.”

Iar George Andrioaie, din Bacău, este student la Facultatea de Urbanism a Universităţii Tehnice din Moldova. Spune că dragostea l-a adus la Chişinău.

GEORGE ANDRIOAIE, student la Chişinău: „În 2018 am luat decizia să mă înscriu la studii universitare în Republica Moldova. Pot să spun că sunt acasă aici şi chiar doresc pe viitor să colaborez cu diferite companii din Republica Moldova şi chiar poate să îmi iau cetăţenia moldovenească. ...sau dacă se va întâmpla reunirea, va fi o mare Românie.”

Doar în cadrul Universităţii de Stat din Moldova îşi fac studiile 170 de studenţi din România.

MARIANA TOACĂ, şef, secţia Studii, USM: „Studenţii români beneficiază de aceleaşi facilităţi ca şi studenţii din Republica Moldova ce ţine de cazare, contractele achitate, nu facem vreo diferenţă dintre studenţii din România şi studenţii din Republica Moldova. Se descurcă foarte bine şi atunci când apar nişte probleme ne străduim ca să intervenim şi să îi ajutăm.”

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter