Actualitate

În R. Moldova este marcată Ziua Deșertificării și Secetei

post-img
imagine simbol

În Republica Moldova este marcată astăzi Ziua Deșertificării și Secetei. Evenimentul își propune să crească gradul de conștientizare a problemelor generate de secetă.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, accentul global pentru Ziua Deșertificării și Secetei din 2023 este pe Drepturile femeilor asupra terenurilor – esențial pentru atingerea obiectivelor globale interconectate privind egalitatea de gen și neutralitatea degradării terenurilor până în 2030 și pentru a contribui la promovarea altor câteva Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD).

Pentru Ziua Deșertificării și Secetei din acest an, campania „Her Land. Her Rights” se concentrează pe femei și teren pentru a promova:

    • Creșterea gradului de conștientizare cu privire la impactul disproporționat al deșertificării, al degradării terenurilor și al secetei asupra femeilor și fetelor și cu privire la barierele cu care se confruntă acestea în luarea deciziilor cu privire la problemele funciare;

    • Contribuțiile femeilor la gestionarea durabilă a terenurilor și la Obiectivele de dezvoltare durabilă mai ample;

    • Mobilizarea sprijinului global pentru a promova drepturile asupra terenurilor pentru femei și fete din întreaga lume.

Republica Moldova a aderat la Convenţia ONU pentru Combaterea Deşertificării (UNCCD), prin Hotărârea Parlamentului 257-XIV din 24 decembrie 1998. Drept urmare, în anul 2000, prin Hotărârea Guvernului nr. 367 din 13 aprilie 2000, a fost aprobat Programul Naţional de Acţiuni pentru combaterea deşertificării în Republica Moldova.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter