Justiție

Decizia CC: Panglica "Sfântul Gheorghe" şi literele Z şi V pot fi utilizate în Republica Moldova doar dacă nu promovează agresiunea militară şi crimele de război

Decizia CC: Panglica "Sfântul Gheorghe" şi literele Z şi V pot fi utilizate în Republica Moldova doar dacă nu promovează agresiunea militară şi crimele de război

Panglica "Sfântul Gheorghe" şi literele Z şi V pot fi utilizate în Republica Moldova doar dacă nu promovează agresiunea militară şi crimele de război. Este decizia neaşteptată a Curţii Constituţionale, anunţată în această după-amiază. Judecătorii au admis parțial sesizările depuse de doi deputați BCS, dar şi de un cetățean sancționat pentru încălcarea legii.

Curtea Constituţională de la Chişinău a declarate neconstituționale unele prevederi în privinţa utilizării panglicii "Sfântul Gheorghe", dacă aceasta nu promovează războiul şi invazia militară.

DOMNICA MANOLE preşedintele Curţii Constituţionale: „Curtea a constatat că utilizarea unor atribute sau simboluri echivalează cu exprimarea unor opinii sub forma discursului simbolic, iar interdicția de a le utilizat limitează dreptul la libertatea de exprimare.”

Aceeaşi decizie s-a luat şi în cazul simbolurilor Z şi V, care promovează invazia rusă în Ucraina. Mai mult, Curtea Constituţională a stabilit că lista semnelor şi cazurilor de utilizare este exhaustivă şi nu asigură un echilibru.

DOMNICA MANOLE preşedintele Curţii Constituţionale: „Această listă nu include situația unei persoane care utilizează simbolurile interzise pentru a protesta împotriva războiului şi crimelor de război, nu pentru a le glorifica. De asemenea, legea nu distinge nici situația în care o persoană nu conștientizează conținutul simbolului. Curtea a admis că unele din simbolurile analizate ar putea avea conotații multiple. În unele circumstanțe, literele Z şi V ar putea fi considerate simboluri care glorifică invazia în Ucraina, iar altele ar putea fi embleme, mărci comerciale, inițiale ale numelor.”

Contactat de TVR Moldova pentru a comenta decizia Curţii Constituţionale, Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al premierului, nu a venit deocamdată cu o reacţie. Amintim că în aprilie anul trecut, Parlamentul a aprobat modificarea legii care prevedea interzicerea literelor Z, V şi panglicii "Sfântului Gheorghe" în calitate de simbol al armatei ruse. Deputaţii BCS s-au arătat împotriva legii şi au depus atunci o sesizare la Curtea Constituţională. Prezenta hotărâre este definitivă, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter