Social

Sprijin suplimentar pentru copiii aflați în situații de risc

Sprijin suplimentar pentru copiii aflați în situații de risc

Ministerul Muncii triplează numărul de specialiști în protecția copiilor. Anunțul a fost făcut de ministrul Alexei Buzu, care a prezentat primele rezultate ale reformei sistemului asistenței sociale, Restart. Pachetul prevede o serie de măsuri menite să prevină situațiile de risc în care pot ajunge copiii din familii social-vulnerabile. Documentul a fost elaborat în urma unui caz grav, în care statul a eșuat în protecția unei fetițe de doar 11 ani, care a născut la sfârșitul anului trecut.

ZFR

Noul pachet prevede triplarea, până la sfârșitul acestei luni, a numărului de specialiști în protecția drepturilor copiilor: de la 46 de la 150. În prezent, 120 dintre ei urmează un program de formare.

ALEXEI BUZU ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Efortul ăsta de a recruta 150 de specialiști a fost unul extrem de complicat. Cu toții recunoaștem că munca este destul de responsabilă, complicată. Sunt sigur că vom putea să atigem acel obiectiv de 300 de specialiști mult mai devreme. Noi estimăm ca cel puțin să putem să oferim un nivel adecvat de suport și protecție”.


MARINA MOROZOVA deputat, Comisia protecţie socială, sănătate şi familie: „Din păcate avem mulți copii invizibili pentru sistem, în mare parte din lipsa resurselor umane, care ar trebui să poată să ajungă la fiecare copil și familie unde este un copil aflat în situație de risc. Majoritatea din acești specialiști vor fi cu experiență de educatori, profesori, persoane care au avut experiență și tangență de lucru cu copii”.


ZFR

Ministerul Muncii a elaborat şi un sistem informațional, pentru a duce evidența fiecărui caz social. La sfârșitul anului, va fi prezentată situaţia și numărul exact al copiilor în situații de risc din Republica Moldova.


ALEXEI BUZU ministrul Muncii: „Asta înseamnă că pentru fiecare copil noi vom avea o analiză detaliată, comprehensivă a nevoilor, a cauzelor pentru care acest copil se află în situație dificilă. Sistemul informațional este finalizat. Noi l-am pilotat în patru raioane. Și cu siguranță cifrele și rezultatele vor fi extrem de grave, la început, pentru că noi nu cunoaște nr. exact și situația reală”.


Ministerul Muncii a identificat, cu sprijinul UNICEF Moldova, 40 de mililoane de lei.


MAHA DAMAJ reprezentanta de țară a UNICEF în R. Moldova: „UNICEF susține procesul de recrutare, angajare a specialiștilor în protecția copilului, care vor activa la nivel de comunitate. Totodată, UNICEF va investi suplimentar 3 milioane de dolari pentru susținerea tuturor serviciilor de protecție a copilului, inclusiv în ceea ce privește serviciile de tip familial pentru familiile vulerabile și pentru copii în familii de risc, precum și serviciile de tip asistență parentală pentru copii separate de părinții lor”.


Noul pachet de măsuri a fost elaborat în urma unui caz grav de la sfârșitul anului trecut, când o fetiță de doar 11 ani care a născut. Atunci, Ministerul Muncii a declarat că statul a eșuat în protecția copilului. Potrivit datelor Ministrului Muncii, la sfâșitul anului 2023, în Republica Moldova erau peste 20 de mii de copii aflați în situații de risc, iar peste 28 la sută dintre minorii din Republica Moldova trăiesc în sărăcie.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter